Így teljesítettek a modellt váltott intézmények a 2021-es felvételin

Az ITM március 18-án közzétette a 2021-es felsőoktatási felvételi jelentkezés adatait, amelyek megerősítették, hogy a modellváltó intézmények töretlen népszerűségnek örvendenek.

Legutóbbi interjú sorozatunkban Hankó Balázzsal, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárával beszélgettünk a felsőoktatás jelentős mértékű fejlesztéséről.

Az helyettes államtitkár ismertette, hogy mely egyetemek kerültek már alapítványi fenntartás alá, és melyeken született még meg a szenátusi döntés.

A 2020-es felvételi adatok szerint a legnépszerűbb már váltott intézmények az első helyes jelentkezések alapján az alábbiak voltak:

Egyre többen jelentkeznek a modellt váltott intézményekbe.
Egyre többen jelentkeznek a modellt váltott intézményekbe.Fotó / ITM

 A TOP 3 modellváltó intézmény:

  • Az első helyen a CORVINUS áll, 5 263 jelentkezővel.
  • Ezt követi a Széchenyi István Egyetem, 4 024 jelentkezővel.
  • Harmadik helyen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) áll, amely 2021. február 1-jén jött létre, jogelődjéből, a Szent István Egyetemből. A SZIE az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusából, a Pannon Egyetem Georgikon Kara a Pannon Egyetem szervezetéből, és a Kaposvári Egyetem összeolvadásából jött létre.
Egyre több egyetem csatlakozik a modellváltó intézmények közé.
Egyre több egyetem csatlakozik a modellváltó intézmények közé.Fotó / ITM

A jelentkezők száma szerint a TOP 3 leendő alapítványi fenntartású egyetem:

  • A Debreceni Egyetem, ahová 9 162-en jelentkeztek. Az intézmény már évek óta az önfenntartó működésre törekszik, és a vezetők állítása szerint már 7 éve a modellváltásra készülnek.
  • A Szegedi Tudományegyetem, melynek Szenátusa 2021. január 29-i rendkívüli ülésén a modellváltás mellett döntött, 29 igen, 16 nem és 7 tartózkodó szavazattal. Idén 7 036-an nyújtották be a jelentkezésüket az SZTE-re.
  • A Budapesti Gazdasági Egyetem Szenátusa február 25-i ülésén döntött a modellváltásról. A BGE-t idén 625-tel többen jelölték meg a felvételi eljárás során.

Hankó Balázs kiemelte, hogy korábban sosem látott forrásmennyiség áll a teljes felsőoktatás fejlesztésére. Ez az 1509 milliárd forint éppen négyszerese annak az összegnek, mint amit az előző fejlesztési ciklusban használhattak fel az egyetemek.