OTDK - idén online

Online tartják meg 2021 tavaszán a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát, jelentették be már novemberben a szervezők az OTDK hivatalos facebook oldalán. Mivel készülnek az egyetemek és milyen online részt venni egy ilyen versenyen? Most elhoztunk nektek mindent, amit az idei OTDK és TDK konferenciákról tudni érdemes!

Középiskolában bizonyára már megismerkedtél az OKTV-vel. Leegyszerűsítve a kérdést, mondhatnánk, hogy ez az egyetemisták OKTV-je. Természetesen a verseny menete eltérő, itt egy önálló kutatást kell elvégezni és bemutatni, a feladatlapok megoldása helyett. Az OTDK célja ösztönözni a hallgatói tudományos és művészeti diákköri tevékenységet. Támogatást nyújt a tehetséges hallgatóknak a kutatómunkában való továbblépéshez és a pályakezdéshez.

Fővédnöke az Országos Tudományos Diákköri Tanács, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Magyar Tudományos Akadémia. Ezen kívül persze sok egyéb intézmény is részt vesz a munkában. Ahogy az OTDK hivatalos facebook oldalán olvashattuk, az idei verseny előkészítésének központi feladatainak ellátásához a Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség 17 000 000 forint támogatást nyújtott.

Az OTDK célja ösztönözni a hallgatói tudományos és művészeti diákköri tevékenységet.
Az OTDK célja ösztönözni a hallgatói tudományos és művészeti diákköri tevékenységet.Fotó / 123RF

 

A tavaszi OTDK versenyen kívül szintén online kerülnek megrendezésre a hagyományos intézményi TDK fordulók is. Az Eszterházy Károly Egyetem ITDT felelőse, Matiscsákné dr. Lizák Marianna elmondta, hogy a COVID-helyzetre való tekintettel az EKE-n is digitális formában rendezik meg a tavaszi TDK-t. „A TDK-zók TEAMS-en keresztül, képernyőmegosztással prezentálnak majd a zsűrinek és társaiknak 2021.04.18-án."

Sajnos ez nem adja vissza az élő prezentálás és versenyhelyzet élményét, ezért arról kérdeztük Matiscsákné dr. Lizák Marianna mesteroktatót, náluk, hogyan sikerült motiválni a hallgatókat, hogy ne csökkenjen a vállalkozási kedvük. „Az EKE GTK egy Nemzeti Tehetség Program pályázatot nyert, melynek keretében most tavasszal is több online programelem kerül megvalósításra a TDK népszerűsítése érdekében - mesélte tanárnő. - Egyrészt szakmai és módszertani támogatást nyújtunk a tudományos munka iránt érdeklődőknek egy 20 órás TDK felkészítő kurzus és workshop keretében. Másrészt TDK motívációs napot szervezünk, ahol az intézeti TDK felelősön kívül több TDK-zó hallgató mondja el saját élményét és tapasztalatát a TDK-val kapcsolatban. A harmadik programelem egy szakmai beszélgetés, melyen egy volt EKE GTK-s hallgató, aki OTDK-n is részt vett osztja meg tapasztalatait, és egy munkaerőkölcsönző cég vezetője beszél a tudományos munka szerepéről az elhelyezkedésben."
Az intézményből az idei évben is többen készülnek az országos megmérettetésre is: csak a Közgazdaságtudományi Szekcióba 10 fő nevezett be. Minden szekciót különböző idősávokban és más egyetem szervezésében tartanak meg. Az említett Közgazdaságtudományi Szekció például 2021.04.22-24. közé esik a Soproni Egyetem szervezésében.

Az egyetem hallgatóival is beszélgettünk. Csőke Alexandra februártól készül, hogy az idei évben először megmérettesse magát az intézményi TDK-n. A már említett felkészítő kurzusok hasznossága mellett kiemelte konzulense fontosságát és segítőkészségét is.Az online előadásról pedig pozitívan vélekedik, hiszen a kisebb nehézségek ellenére úgy gondolja, a felkészülésre is jobban össze tudja hangolni idejét: „Összességében úgy gondolom, hogy online is teljes mértékben fogom tudni teljesíteni, amit kitűztem célul magamnak."

Reméljük Alexandra és az országszerte vele együtt készülő több ezer társa szintén sikeres TDK-t tudhat majd maga mögött így a virtuális térben is. Az OTDK eredményekről folyamatosan beszámolunk a következőkben, vajon melyik egyetem hallgatói bizonyulnak idén a legsikeresebbnek.

Tamás Anett