Startolt a Műegyetem negyedik, saját fejlesztésű kisműholdja!

Március 22-én reggel sikeres volt a rakéta startja a SMOG-1 kisműholdnak, amely a negyedik elkészült műhold a műegyetemi oktatók és hallgatók közreműködésével! Mutatjuk a részleteket!

Bajkonurból (Kazahsztán) juttatják a világűrbe a SMOG-1 kisműholdat, amely a világ első működő kisműholdjának, a SMOG-P-nek az ikertestvére.

A műhold elsődleges küldetése a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség vizsgálata, amit elektroszomgnak nevezünk, erre utal a műhold neve is. Másodlagos küldetésként a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatását vizsgálja az űreszköz. Újdonsága, hogy harmadlagos küldetésként egy fékező hatású mágnesesen veszteséges anyag került a napelemek alá, mely várhatóan lecsökkenti a 18-25 éves pályaélettartamot, annak érdekében, hogy minimalizálja azt az időt, amit űrszemétként tölt a Föld körül a műhold, miután befejezi aktív küldetését.

A műhold elsődleges küldetése a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség vizsgálata.
A műhold elsődleges küldetése a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség vizsgálata.Fotó / SMOG-1 Facebook oldala

A SMOG-1, az új magyar műhold a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem

  • oktatóinak irányításával,
  • egyetemi hallgatók aktív részvételével,
  • oktatási feladatok keretében,
  • szponzorok támogatásával készült.
Az 5x5x5cm méretű, SMOG elnevezésű kisműholdak fejlesztése 2014-ben indult a Műegyetemen.
Az 5x5x5cm méretű, SMOG elnevezésű kisműholdak fejlesztése 2014-ben indult a Műegyetemen.Fotó / BME

A fejlesztést a Villamosmérnöki és Informatikai Karon a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék, oktatók irányításával fogta össze.A fejlesztésben aktívan részt vettek a Gépészmérnöki Kar hallgatói, valamint külső szakértők is. A felbocsátás költségét a Villamosmérnöki és Informatikai Kar biztosította a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával.

 

A többlépcsős pályára állítási folyamat miatt a SMOG-1 műhold első jeleiről a becslések szerint a jövő hét elején tudunk tájékoztatást adni.Az orosz rakéta 18 ország 38 műholdját állítja pályára egy többlépcsős folyamat keretein belül, amelynek folyamata ezen a linken követhető.

A fejlesztést a Villamosmérnöki és Informatikai Karon a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék, oktatók irányításával fogta össze.
A fejlesztést a Villamosmérnöki és Informatikai Karon a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék, oktatók irányításával fogta össze.Fotó / BME

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán 2022-ben űrmérnök mesterképzési szak indul, felkészítve a hallgatókat a jövő új iparágát jelentő űrtechnológiai kihívásokra.

A SMOG műholdak weboldala: http://gnd.bme.hu/smog, https://gnd.bme.hu./, illetve további információk megtalálhatók még a BME honlapján.

forrás: BME