Újabb egyetem döntött a modellváltásról

Az intézmény Szenátusának döntése alapján csatlakozik a modellváltó egyetemek közé a Testnevelési Egyetem is.

Sorra követik egymást a modellváltásról szóló hírek: legutóbb 2021. február végén a Budapesti Gazdasági Egyetemen született meg a döntés, hogy az állami egyetemből közérdekű vagyonkezelő alapítvány általi fenntartású intézmény lesz. Stumpf István, felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos, már a BGE modellváltási szándékának ismeretében, március elején azt nyilatkozta, hogy a kormány célja még 10 egyetem modellváltásának törvényben való rögzítése a hónap végéig. Elmondása szerint az egyetemek alapítványi fenntartás alá helyezésével a felsőoktatás versenyképesebbé tehető.

Legutóbbi interjú sorozatunkban Hankó Balázzsal, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral beszélgettünk a felsőoktatás jelentős mértékű fejlesztéséről. Beszámolt arról, hogy :

A Testnevelési Egyetem Szenátusa 2021. március 22-én, rendkívüli ülés keretein belül szavazta meg a modellváltást. Az előterjesztést a Szenátus ellenszavazat nélkül – 18 igen és 2 tartózkodó szavazattal – támogatta.

Az intézmény rektora, Mocsai Lajos szerint a változás a majd száz évvel ezelőtti alapításhoz hasonló, új perspektívát teremt a patinás intézmény és az egyetem polgárai számára – olvasható az intézmény honlapján.