Online vizsga a Neptunban? Így működik!

A távoktatás ideje alatt az online órák mellett az oktatóknak a vizsgáztatással is számolniuk kell. Hogyan oldható ez meg online?

Az egyes intézmények oktatói különféle módszereket használnak online vizsgáztatásra: a videokonferenciás szóbelitől kezdve a beadandóig elég széles a paletta, a legnépszerűbb viszont mégis a tesztes vizsga, ami online formában is egyszerűen megoldható. Ebben a Neptun rendszer is segítséget nyújt: a távoktatás alatt ingyenesen elérhető Neptun Meet Street virtuális tér mellett az UniPoll elektronikus vizsgáztatás funkciója is igénybe vehető az egyetemek által.

Az UniPoll kérdőíveivel több egyetem hallgatói találkozhattak már a korábbiakban, az elektronikus vizsgák korszaka előtt is. Hallgatói felmérések készítésének, HÖK-ös képviselők megválasztásának népszerű színtere ez a szoftver, melynek kérdőívei ezekben az esetekben a Neptun rendszerben közvetlenül elérhetőek.

Az Elektronikus vizsgáztatás a Neptun UniPoll modul része, melyben az oktatók az interneten keresztül előkészíthetik a vizsgafeladatsort. Megadhatják, hogy a feladatsor mettől meddig legyen kitölthető, mennyi idő álljon rendelkezésre a kezdéstől, véletlenszerűen jelenjenek-e meg a kérdések, illetve beállíthatóak részpontok vagy beugró kérdések is. Többféle kérdéstípus is lehetséges: egyszeres választás, többszörös választás, dátum, rangsorolás, csoportokba sorolás, vaktérkép, szövegkiegészítés, szabad szöveges válasz a javításkor kulcsszó kiemeléssel.

Az elektronikus vizsgák a Neptunban meghirdetett vizsgaidőpontokhoz vagy évközi feladatokhoz kapcsolódnak. Arra is van lehetőség, hogy a rendszer azonnal, automatikusan kiértékelje a vizsgafeladatsort, így a hallgatók azonnal megtudhatják az eredményeiket.