SFI index - a Corvinus legújabb sikere

Az SFI, vagyis Social Futuring Index a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpontja által létrehozott és bemutatott legújabb mutató. 2020-ban az SFI index szerint Kanada bizonyul a leginkább jövőképes országnak, Magyarország pedig a nyolcadik helyen áll.

Új index született, amely a jelenleg használt mutatóktól (pl. GDP, Better Life Index, Worlds Happiness Report) eltérően szemlélteti a jövőképes életet. Az SFI, vagyis Social Futuring Index (Társadalmi Jövőképesség Index) segítségével mérhetővé válik az országok alkalmazkodóképessége a jövőbeli kihívásokhoz.

Mit értünk társadalmi jövőképesség alatt? A fogalmat szintén a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpontja alkotta meg. A társadalmi jövőképesség fogalma négy normatív sztenderd (a Béke és biztonság, a Kötődés, a Gondoskodás és az Egyensúly) és négy pillér (az ökológiai-geopolitikai, a technológiai, a szocio-ökonómiai és a kulturális) mátrixaként írható le. Ezek kombinációja kilenc dimenziót eredményez, amelyek leírják a jövőképességhez szükséges tényezőket.

Az alacsony népsűrűségű országok értek el magasabb pontszámot a rangsorban.
Az alacsony népsűrűségű országok értek el magasabb pontszámot a rangsorban.Fotó / 123RF

Az SFI koncepciója és módszertana mögött több éves munka áll. Először hozták nyilvánosságra, hogy az OECD 36 tagországa közül 2020-ban melyek bizonyulnak leginkább jövőképesnek. Az elérhető maximális 100 SFI pont közül első helyen Kanada 70-et ért el, majd őt követi Ausztrália 62,7 ponttal a harmadik helyen pedig Norvégia áll 61,3 ponttal. A 36 ország közül Magyarország 52,6 ponttal a nyolcadik helyen áll. Érdekesség, hogy Lengyelországgal osztozik ezen a pontszámon és olyan országokat is megelőz, mint Luxemburg, Ausztria vagy az Egyesült Államok. A kutatók kiemelték, hogy csupán a magas egy főre jutó GDP nem jelenti azt, hogy az ország jövőképessége is kiemelkedő legyen. Szintén figyelemre méltó, hogy az alacsony népsűrűségű országok értek el magasabb pontszámot a rangsorban.

Hogyan születtek ezek a pontszámok? Az SFI indexet 28 kiválasztott indikátor segítségével mérik.Ezen indikátorok között figyelembe veszik például az iskolában eltöltött éveket, a hagyományok követését, a parlamenti választásokon történő részvételi hajlandóságot, vagy az országon belül elérhető megújuló ivóvízforrások nagyságát. A végső pontszámok megállapításához az OECD, World Bank és a World Value Survey adatbázisaiban elérhető statisztikákból dolgoztak.