Ősztől új egyetemi képzések indulhatnak Sepsiszentgyörgyön

Ha sikerül megszerezni a szükséges jóváhagyásokat, idén ősszel elindulhat a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) sport- és edzőtudományok, valamint szobrászat és festészet képzése.

Tonk Márton, az egyetem rektora elmondta: Sepsiszentgyörgyön hozzák létre a magyar állami támogatással működő egyetem negyedik karát. Ez a kar a jelenleg kihelyezett tagozatként működő agrármérnöki és erdőmérnöki szakok mellett a sport-, valamint a képzőművészeti szakokat is magába foglalja majd.

A képzőművészképzés a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett tagozataként indulhat majd el.
A képzőművészképzés a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett tagozataként indulhat majd el.Fotó / Sapientia


A testnevelési szak akkreditációs dossziéját már március végén benyújtották a román felsőoktatás minőségét ellenőrző állami hatóságnak. A szak oktatói állományának negyven százalékát helyi erőkből biztosítanák, és egy partneri szerződés alapján a tanárok többségét a modellváltásról nemrég döntött Testnevelési Egyetem adná az indulási időszakban.

Az egyetemi infrastruktúrát a város is használhatja majd, és az egyetem is számít a város már létező sport infrastruktúrájára.
Az egyetemi infrastruktúrát a város is használhatja majd, és az egyetem is számít a város már létező sport infrastruktúrájára.Fotó / Sapientia


A rektor elmondása szerint a képzőművészképzés a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett tagozataként indulhat majd el, de a szerződésben már most szerepel, hogy mihelyt Sepsiszentgyörgyön is sikerül teljesíteni az oktatói állományra vonatkozó törvényi feltételeket, az EMTE átveszi a szakot.
A leendő kar campusának tervezőjét pályázat alapján választották ki, megépítése Sepsiszentgyörgy történetének legnagyobb beruházása lesz. A campuson a megszokott oktatási infrastruktúra mellett uszoda, sportcsarnok és egyetemi kollégium is épül.
„Később dől el, hogy a városnak lesz egyeteme, vagy az egyetemnek lesz városa" – fogalmazott Kató Béla református püspök, az egyetemet működtető Sapientia Alapítvány elnöke arra utalva, hogy az egyetemi infrastruktúrát a város is használhatja majd, és az egyetem is számít a város már létező sport infrastruktúrájára.


forrás: MTI