Újabb 10 egyetem modellváltási javaslata került az Országgyűlés elé

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium újabb tíz egyetem modellváltását megalapozó javaslatait nyújtotta be az Országgyűlés elé 2021. március 31-én. A történelmi léptékű egyetemi fejlesztések célja, hogy a magyar fiatalok korszerű képzésben részesülve a jövő nyertesei legyenek.

Az innovációs tárca Stumpf István felsőoktatási modellváltásért felelős kormánybiztossal szoros együttműködésben, a modellváltás eddigi tapasztalatai, az egyetemek vezetőivel, vezető testületeivel folytatott konzultációk alapján készítette elő javaslatait.

Stumpf István kormánybiztos hangsúlyozta: "A kormány Klebelsberg Kunó szellemiségében született egyetemi modellváltási programja történelmi esélyt kínál arra, hogy Magyarország a jövő nyertesei közé tartozzon."

A javaslat megerősíti az egyetemek szervezeti, pénzügyi, munkavállalói és oktatási, kutatási autonómiáját. A kölcsönösen előnyös, kiegyensúlyozott együttműködés érdekében a szenátus a jövőben tagot delegálhat a fenntartó alapítvány felügyelő bizottságába. Az egyetem vezető testülete az alapítványi kuratórium intézményt érintő döntéseivel kapcsolatban véleményezési jogot gyakorolhat.

A szenátusok kezdeményezéseinek, egyértelmű támogató döntéseinek megfelelően újabb tíz egyetemen indulhat meg a modellváltás.

A már rugalmasabb keretek között működő tíz egyetemhez 2021. augusztus 1-ével csatlakozhat:

  • a Budapesti Gazdasági Egyetem,
  • a Debreceni Egyetem,
  • a Dunaújvárosi Egyetem,
  • a Magyar Táncművészeti Egyetem,
  • a Nyíregyházi Egyetem,
  • az Óbudai Egyetem,
  • a Pécsi Tudományegyetem,
  • a Semmelweis Egyetem,
  • a Szegedi Tudományegyetem
  • és a Testnevelési Egyetem.

Továbbá a világhírű borvidéken, külföldi példák alapján megalapítják a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó első hazai felsőoktatási intézményt, a Tokaj-Hegyalja Egyetemet. Szintén szenátusi kezdeményezésére, a történelmi hagyományoknak megfelelően az Egri Főegyházmegye fenntartásába kerülhet az Eszterházy Károly Egyetem.

Az alapítványok a mindenkori kormányzattól független, magánjogi formában biztosítják a felsőoktatási, tehetséggondozási, kutatási és egyéb közfeladatok ellátását.

Az új működési modell lényege, hogy az állam, mint stratégiai partner hosszú távú finanszírozási garanciákkal teremti meg e közfeladatok korszerű ellátásának feltételeit.

A felsőoktatás minőségi átalakítását szolgálja, hogy 2021. szeptember 1-től teljesítményelvű finanszírozási rendszer lép életbe. A kormány az intézményeket fenntartó alapítványokkal hosszú távú (15-25 éves) stratégiai megállapodásokat, és 3-5 éves finanszírozási szerződéseket köt. A modellváltás nyomán ugyanakkor az egyetemek saját bevételszerző képessége is növekszik.

A törvénycsomag elfogadása esetén idén ősztől már több mint 180 ezer hallgató, az egyetemisták közel 70 százaléka tanulhat a megújult fenntartási modellben.

Hamarosan újabb információkat hozunk nektek az új törvénycsomagról. Kövessetek minket!