Hallgatók a nagyvilágban: Portugália

Portugália nem csak Cristiano Ronaldo szülőhazája. Az Európa határán fekvő közel Magyarországnyi területű ország számos kincset rejt. Ezekről rántjuk most le a leplet!

A külföldi részképzés kihagyhatatlan lehetőség, minden olyan hallgató számára, aki világot látna. Olyan elköteleződés ez, ami személyes és szakmai életetek sorsdöntő mérföldköve lesz. Az Erasmusnak és a többi ösztöndíjprogramnak hála, álmaitok karnyújtásnyi közelségben vannak. A látogatható országok tárháza végtelen, a felejthetetlen pillanatok csak Rátok várnak!
Sorozatunkban különböző országokban tanult hallgatók mesélnek személyes élményeikről, tapasztalataikról. Célunk, hogy általuk hiteles forrásból ismerjétek meg a kinti életet, ezzel segítve kiválasztani a hozzátok legjobban illő országot!
Első állomásunk Svájc volt.

 

Dóri az Eötvös Loránd Tudományegyetem osztatlan angol-német tanár szakos hallgatója. A 2019/2020-as tanév tavaszi félévét Portugáliában, az Universidade NOVA de Lisboa-on töltötte.

 

A sok lehetőség közül miért Portugáliára esett a választásod?
Első lépésben nem egyetemet választottam, hanem országot. Egy dolog volt biztos, szerettem volna világot látni. A környező országokban már voltam, az oktatási rendszert és kultúrát nem tartottam túlzottan különbözőnek.
"Európán belül akartam maradni, miközben megismerek egy idegen kultúrát. Továbbá semmiképp sem akartam "nevenincs egyetemre" menni."
Az elejétől kezdve Portugália és Spanyolország volt versenyben. Spanyolország kiesett, mivel oda csak magabiztos spanyol nyelvtudással lehet kimenni. Az ország kiválasztása után az intézmény adott volt, ugyanis ide volt kapcsolata az ELTE-nek. Ekkor néztem utána az egyetemnek, és jött a felismerés, hogy egy roppant neves portugáliai helyről van szó.

Az Erasmus Life Lisboa nevű szervezet Erasmusos házak üzemeltetésével is foglalkozik.
Az Erasmus Life Lisboa nevű szervezet Erasmusos házak üzemeltetésével is foglalkozik.Fotó / 123RF

Az Erasmus jelentkezési folyamat kap hideget-meleget, neked mi a véleményed róla?
Sokan panaszkodnak az adminisztrációs terhekre, nekem ilyen gondom nem volt. Le kell adni Neptun jelentkezést az egyetemek sorrendjével, önéletrajzot, motivációs levelet, valamint egy tantárgytervezetet. Továbbá tanári ajánlásokat kell gyűjteni.
"Szerencsére az ELTE-n minden oktató nagyon támogatja a külföldi tanulmányokat. Mindenben segítenek, amiben csak tudnak!"Miután elnyered az ösztöndíjat az ELTE automatikusan nominál. Ez annyit tesz, hogy értesítik a kinti egyetemeket a kilátogató hallgatókról, akik ezután felveszik velük a kapcsolatot. Az ezt követő rész kicsit problémásabb. Egyeztetned kell az egyetemmel, hogy milyen szakra fogadnak be, ott milyen tárgyak indulnak, ezekből miket vehetsz fel. A kommunikáció kicsit lassú, de mind a portugál, mind az ELTE-s erasmus koordinátor rendkívül segítőkész.

 

Milyen lakhatási opciók közül választhat az, aki kiköltözik?
"Vannak kollégiumok, de nagyon kevés helyet tartanak fenn. Külföldinek számára még annyit se."
A legtöbb erasmusos más erasmusossal költözik össze. Léteznek kifejezetten ilyen típusú szálláshelyek. Van egy Erasmus Life Lisboa nevű szervezet, ami Erasmusos házak üzemeltetésével is foglalkozik. Oldalukon mindig fent vannak a kiadók szobák. Igényeidet figyelembe véve tanácsokat adnak, környéket ajánlanak. Mindennek a tetejébe azt is biztosítják, hogy megnézik helyetted a lakást.

 

Megkaptad azt az új oktatási élményt, amire vágytál?
Teljes mértékben! Az elején megijedtem, hogy tudom-e a teljesíteni a követelményeket? Egy egészen más világban kellett megtalálnom a helyemet.
"Az oktatást egy szóval jellemezném: emberközpontú."Az összes óra interaktív, nagyon sok lehetőséged van hozzászólni a témához és fejleszteni nyelvtudásod. Az egyetem inkább hasonlít a gimire. Csak kiscsoportos órák vannak, a tanár név szerint ismeri a diákjait. Minden óra ugyanúgy kezdődik. Megkérdezik, hogy vagy, mit csináltál a hétvégén? A hallgatók nyíltan elmesélték, ha mondjuk éppen összevesztek a barátjukkal. Azóta is olyan jó kapcsolatot ápolok az ottani német tanárommal, hogy summer school jelentkezésnél ki fogom kérni a tanácsát.

 

Milyen tárgyakat tanultál?
Főleg angolos óráim voltak: irodalom, nyelvészet, britt kultúra és történelem. Leghasznosabbnak az "English for professional purposes" órámat tekintem. Tulajdonképpen minden olyan gyakorlati tudást elsajátítottam, ami a munka világában jól jön: CV és motivációs levél írás, interjúztatás.
"Azt gondolom, hogy a kint megszerzett ismereteket itthon is kamatoztatni tudom."

 

"Kint csak magadra és az ottani barátaidra számíthatsz. El kell fogadnod a másikat, és tudnod kell együttműködni".
"Kint csak magadra és az ottani barátaidra számíthatsz. El kell fogadnod a másikat, és tudnod kell együttműködni".Fotó / 123RF

Biztos akadtak kihívások is.
Az egyetem teljesen máshogy működik, mint itthon. Két hétig nagyon szenvedtünk, de hál' istennek voltak, akik segítettek.
"Magyarországon szerintem már mindenki beszél alapszinten angolul. Portugáliában ez még az egyetemen is problémába ütközik."
Én nem beszéltem olyan szinten portugálul, hogy megértsenek. Ők nem beszéltek olyan szinten angolul, hogy én megértsem őket. Ördögi kör az ilyen.

 

Az angol-portugál problémát másodszorra említed, ilyen jelentős lenne?
Inkább azt mondanám, hogy a rendszerből fakad. Mikor jelentkezel, csak az angolt kérik, mert az egyetemen az a hivatalos oktatási nyelv. Ennek ellenére sokan nem beszélik kellő szinten.
"A fő kommunikációs nyelv az angol. A portugál akkor jön, ha minden kötél szakad."
Mielőtt kimentem elkezdtem portugálul tanulni. Sajnos ez nem sikerült túl jól. Nehéz nyelv és nem úgy haladtam vele, ahogy kellett volna. Kinn a nyelvórák drágák, így autodidakta módon tanultam az ismerőseim segítségével.

 

A tanulás mellett gondolom jutott idő más programokra is, ehhez pedig elengedhetetlen egy jó társaság.
Említettem, hogy erasmusos szálláson laktam, fix társaságomat a lakótársaim adták. Összesen 13-an laktunk együtt 3 szinten, mind más nemzetiségből származtunk. A legemlékezetesebb pillanatok is hozzájuk köthetőek, nevezetesen a közös főzések. Együtt készítettük el egymás nemzeti ételeit. Nem hangzik nagy dolognak, de mégis olyan különleges, amikor ennyi "ország" egy asztalnál ül és eszik.
"Csak ajánlani tudom az erasmusos házakat. Veled egykorú, szintén "elveszett" fiatalokkal költözhetsz össze. Egy második családdal lehetsz gazdagabb."
Ezen kívül az ESN és az Erasmus Life Lisboa tesz róla, hogy ne érezd magad egyedül. Előzetes regisztráció után kifejezetten erasmusosoknak szóló programokat biztosítanak. Én mindkét szervezet eseményein többször részt vettem. A programsorozatok elejét az ismerkedésre építik. Culture night-ok, bulik, városnézések, játékok során ismerhetitek meg egymást. Sajnos a koronavírus miatt az egyetemi ismerkedések megszakadtak, pedig az első egy hónapban nagyon nyitottak voltak a portugál hallgatók.

 

Na igen, a koronavírus keresztülhúzta az Erasmusod. Hogyan élted meg ezt az időszakot?
Február 4-én mentem ki, és március 17-e körül kezdett kibontakozni a járvány.
"A szomszédos Spanyolországban nagyon súlyos volt a helyzet, ezért nálunk is pánikhangulat alakult ki."
Óriási volt a káosz, szörnyen megijedtem. Az ELTE és az Erasmus koordinátorok javasolták a hazautazást, nehogy kinn ragadjunk. A családom úgy látta, jobb ha megfogadom a tanácsot. Az erasmusosok többsége szintén hazaköltözött. Online oktatásban folytattam tovább mindkét egyetemet, és amint a helyzet engedte, visszautaztam. Végül egész nyáron kint maradtam, hogy bepótoljam a kiesett időt.

 

Itt az egyetem inkább hasonlít a gimire olyan szempontból, hogy csak kiscsoportos órák vannak, a tanár név szerint ismeri a diákjait.
Itt az egyetem inkább hasonlít a gimire olyan szempontból, hogy csak kiscsoportos órák vannak, a tanár név szerint ismeri a diákjait.Fotó / 123 RF

Járvány ide, járvány oda. Milyennek találtad Portugáliát és az általa kínált lehetőségeket?
Gyönyörű az ország, teljesen elvarázsolt a hely, ahol laktam.
"A portugálok rendkívül pozitívak, mindig mosolyognak, lazák és kiegyensúlyozottak."A koronavírus miatt az egyetemi szabadidős programok érthető módon elmaradtak. Magunknak szerveztük a kirándulásokat, városnézéseket. Természetesen a járványhelyzet tükrében.
"Mindenképpen kiemelném a szörfözést, hisz ez egy olyan sport, amibe kevés helyen kóstolhatsz bele. Ráadásul erasmusosoknak külön kedvezményt biztosítanak."
Bármennyire is viccesnek tűnik, a másik kihagyhatatlan program az evés. A portugál és a magyar konyha ízvilága merőben különböző. Alapvetően tengeri herkentyűkre épül, egészséges és rendkívül finom. A hal tényleg friss, és jóval olcsóbb, mint itthon. A lazac mindennapos étel. A portugáloknak van egy régi zenéjük, amit fadonak neveznek. Leginkább az ukuleléhez tudnám hasonlítani. Több beülős helyen adnak fado élőzenés koncertet. Erasmuson a kajálás egy hangulatos közösségi program, amellett hogy az ember kipróbálhat valami újat.

 

Mivel lennél kevesebb, ha nem mentél volna ki?
Az új kultúra és oktatási rendszer megismerése mellett a személyiségfejlődés volt kiutazásom legfőbb célja. Önállósodni akartam, és fejleszteni azokat a képességeimet, amikre itthon nem volt lehetőség. A szüleimmel együtt lakom, nyilván próbálok önálló lenni, de óhatatlanul segítenek - vagy beleszólnak - a dolgaimba.
"Kinn azt éreztem, hogy mindent magamtól kell megoldanom. Hazatérve egy sokkal talpraesettebb ember lettem."Az angolom rendkívül sokat fejlődött. A nyelvet ismertem előtte is, de beszélni valahogy sosem mertem.
"Az itthoni oktatási rendszerben ahhoz szoktam, hogyha az ember nyelvtani hibát vét, nem sok jóra számíthat. Kinn muszáj beszélni, de a környezet sokkal nyugodtabb és befogadóbb."
Az empitám is rengeteget fejlődött köszönhetően sokszínű lakótársaimnak. Ennyi különböző kultúrájú és szemléletű ember életét nem egyszerű összehangolni. Kinn csak magadra és az ottani barátaidra számíthatsz. El kell fogadnod a másikat, és tudnod kell együttműködni.

 

Kinek tudnád ajánlani Portugáliát, és milyen tanácsokkal látnád el?
Ha szereted a jó időt, az óceánt, és a seafood-ot, nem találhatsz jobb országot. Azért a fürdőzésnél számításba kell venni, hogy az óceán elég hideg. Többen szörföznek, mint fürdenek, de napozásra és iszogatásra már márciusban tökéletes. Ha már itt tartunk, a szörfözést vétek kihagyni. Európán belül kevés nemzet rendelkezik ilyen szörfkultúrával.
Dél-Portugáliába muszáj elutazni! Az egyik leggyönyörűbb hely, ahol eddig életem során jártam, tele eldugott strandokkal. Egy hetet kempingeztünk az óceán partján, sosem fogom elfelejteni.
"A honvágytól senki se féljen. Egyszerűen annyi impulzus éri az embert, hogy nem lesz időtök ilyenen kattogni!"