Online óra a Neptunon keresztül? Már lehetséges!

Az idei év elején bemutatott Online oktatástámogatási szolgáltatás modul lehetővé teszi az online órák és videokonferenciák gördülékenyebb megszervezését a Neptun rendszerben.

A modul a Cisco Webex Meetings nevű videokonferencia-szoftver Neptun rendszerbe való integrálásával jött létre. Az új funkció hatékony és felhasználóbarát lehetőséget nyújt az oktatók és a hallgatók számára.

Bár a felsőoktatási intézmények már elég jelentős gyakorlattal rendelkeznek az online oktatás megszervezésében, az oktatók által használt szoftverek egyetemeken, karokon és szakokon belül is eltérhetnek egymástól, ami a hallgatók számára is bonyolíthatja a digitális oktatást. Az új modul egyik fontos célja, hogy segítségével az online oktatás során használt platformok száma csökkenthető, hiszen a Neptun számos olyan hasznos funkcióján kívül, mint például a tanulmányi ügyintézés vagy a vizsgáztatás, már online órákis szervezhetők csupán egyetlen egységes felület, a Neptun rendszer használatával.

Hogyan könnyíti meg az online oktatást az Online oktatástámogatási szolgáltatás modul azokon az egyetemeken, ahol ezt használják?

  • Elkerülhető az online alkalmon részt vevők elérhetőségeinek hibás megadása, ugyanis a modul az elérhetőségeket a Neptun rendszerben szereplő hivatalos adatokból nyeri ki.
  • Az oktató meghatározott adatkörökhöz (kurzus, vizsga, feladat, konzultáció) hozhat létre online alkalmat, de ugyanezt az adminisztrátorok is megtehetik az oktató számára. A hallgatók és az oktatók így az adatköröknél láthatják a hozzájuk tartozó online alkalmakat és a Cisco Webex Meetings linket. Ezek megjeleníthetők az órarendben is.
  • Az érintett hallgatók és oktatók automatikus rendszerüzenetet kapnak az online alkalmak létrehozásáról és a Webex Meetings linkről.
  • A Webex Meetings további előnye, hogy elérhető a böngészőből, nem szükséges hozzá külön alkalmazást telepíteni.

A Neptun új modulja az intézmények használat során felmerülő visszajelzései és igényei alapján kerül továbbfejlesztésre.