Időpontfoglalás a Neptunban

Ha tanulmányi ügyintézésről van szó, már a Neptun rendszerben is lehetséges időpontot foglalni.

A Neptun rendszer elsődleges célja, hogy a felsőoktatási ügyintézést minél inkább megkönnyítse az online ügyintézés lehetővé tételével több területen is. A Neptun a felsőoktatási ügyintézést szinte teljes egészében az online térbe helyezi, a szakdolgozati adminisztrációtól és konzulensi kapcsolattartástól kezdve, a különböző be- és kifizetéseken keresztül egészen a Diákhitel igényléséig. Kétségtelen, hogy a jelenlegi helyzetben szükség is van rá, hiszen a koronavírus-járvány miatt sokan nem tartózkodnak az egyetem közelében, így nem csak az oktatás, de a „papírmunka" is szinte kizárólagosan az online térbe került át.

Ennek ellenére még a mostani helyzetben is előfordul, hogy személyes ügyintézésre van szükség és be kell menni az egyetem tanulmányi osztályára.Több intézményben van lehetőség online időpontfoglalásra a Neptun rendszeren keresztül.

Az Időpontfoglalás funkciót 2020-ban mutatta be a Neptunt fejlesztő SDA Informatika Zrt. A modul támogatást nyújt felsőoktatási intézmények ügyfélfogadási tevékenységéhez, többféle beállítási lehetőséget biztosít és eltérő nyelvű hozzáférést is kínál. Így lehetséges a hallgatói ügyfélforgalom egyenletes elosztása, tervezhetőbbek a munkafolyamatok az ügyintézés számára, valamint rövidebbek a hallgató-ügyintéző találkozások is. Ez járványhelyzeten kívül is előnyös, de jelen helyzetben elengedhetetlen azokon az egyetemeken, ahol van lehetőség személyes ügyintézésre. Azokban az intézményekben, ahol használják ezt a funkciót, az időpontfoglalást a hallgatók a Naptár modulban, az Időpontfoglalás négyzet bepipálásával tekinthetik meg és használhatják.

A tervek szerint a Neptun munkatársai folyamatosan fejlesztik a modult az igénybe vevő intézmények kéréseinek, tapasztalatainak figyelembevételével.