A bitcoin story zárul

A bitcoin árfolyam rekordja után kezdtünk el foglalkozni a kriptovaluták témakörével. A bitcoin kialakulásától végigkísértük fejlődési útján, hogy jutott el a 61 ezer dolláros árfolyamcsúcsig. A kockázatai és előnyei után megnéztük, miképp fektethetünk mi magunk is bitcoinba.

Míg márciusban az árfolyamcsúcsról beszéltünk, kevesebb, mint egy hónap múlva már a digitális valuták összeomlásától tartanak a szakértők. Ahogy előző cikkünkben írtunk róla, a szabad piaci viszonyok okozta árfolyamváltozásokon nem csak nyerhetünk, hanem nagyon sokat bukhatunk is. Néhány napon belül akár 10 százalékkal is változhat, ami kevésbé vonzó a rövid távú befektetők számára. Miután a török központi bank bejelentette, hogy a hónap végétől betiltja a kriptodevizás fizetéseket minden árfolyam csökkeni kezdett. A bitcoin újabb 3,2 százalékos csökkenés után 54 000 dollár környékén van. Az ethereum árfolyama újabb 3,6 százalékot esett, az április 16-ai 2548,29 dolláros csúcsához képest pedig összesen 18 százalékkal lett gyengébb. A ripple árfolyama szintén csökkent, méghozzá 16,8 százalékkal. A törökök tiltásából fakadó árfolyamzuhanásra reagálva, az angolok új kriptovaluta bevezetésének tervezését jelentették be. A brit pénzügyminiszter annyit írt egy Twitter-bejegyzésben, hogy "britcoin". Egy digitális jegybankpénz bevezetésének lehetőségének megvizsgálására kérte az angol jegybankot.

A szabad piaci viszonyok okozta árfolyamváltozásokon nem csak nyerhetünk, hanem nagyon sokat bukhatunk is.
A szabad piaci viszonyok okozta árfolyamváltozásokon nem csak nyerhetünk, hanem nagyon sokat bukhatunk is.Fotó / gettyimages.com

Az aktuális árfolyamok változatos alakulásával ez az eset is bebizonyította mennyire ingoványos talajon mozognak a kriptovaluták. A bitcoin story zárásaként tekintsünk meg néhány hozzá hasonló sikert bejárt digitális pénzeszközt.

  • Ethereum (ETH): 2013-ban megjelent orosz-kanadai programozónak köszönhető blokláncon használható decentralizált pénzeszköz. A legnagyobb fejlesztő gárdával rendelkeznek, 2016-tól pedig a második legnagyobb kriptovaluta. Jelenlegi ára 2 ezer dollár körül ingadozik.
  • Binancecoin (BNB): A Binance tőzsde és DEX saját kriptovalutája. Versenyelőnyt az jelentett számára, hogy 2017-ben egyidejűleg kripto tőzsdéjük is elindult. Elsősorban Kínába tört az élre. Legnagyobb különbsége a bitcoinhoz képest, hogy a BNB nem a használók, bányászok és fejlesztők közösségétől függ elsősorban. Sorsa, mint ahogy a részvények esetén lenni szokott teljes egészében Binance igazgatótanácsának kezében van.
  • Litecoin (LTC): 2011-ben indult nyílt forráskódú szoftver. Számos hasonlóságot mutat a bitcoinnal, ilyen például decentralizáltsága. Nem kapcsolódik központi kibocsátóhoz vagy hatósághoz, bányászati ideje viszont negyed annyi, mint a bitcoiné. A virtuális ezüst kifejezésével szokták illetni, arra utalva, hogy ez egy olcsóbb és nagyobb mennyiségben jelenlévő valuta, ami könnyebben elérhető bárki számára.

A kriptovaluták mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvend a non-fungible tokenekkel (NFT) való kereskedés.Az NFT lényegében olyan digitális eszközöket jelent, amelyek a blokklánc technológia segítségével tulajdonjogot biztosítanak egy adott virtuális eszközre, legyen szó akár egy műalkotásról, zenéről, vagy videóról. Lényegében arról van szó, hogy a bárki által elérhető és letölthető online tartalmak tulajdonjogát lehet megvásárolni. Az egyik legértékesebb, amit eddig eladtak egy Formula 1-es autó digitális változata volt, 100.000 dollárért. Te fizetnél kedvenc giffedért vagy filmrészletedért?

A pénzügyileg tudatos fiatalokban biztosan felmerült az a kérdés, hogy az új típusú fizetőeszközök adózásával mi a helyzet? Kit illet, hogyan kell megfizetni és minden adózással kapcsolatos kérdésre választ kapsz a következő cikkünkből! Érdeklődj, tájékozódj és legyél te is pénzügyileg tudatos!