Elképesztő találmány: emberi agyat kötöttek számítógépre vezeték nélkül

Az apró, agyba ültethető eszköz nagy segítség lehet azoknak a mindennapok során, akik nem képesek végtagjaikat használni.

A rhode islandi Brown Egyetemen sikerült az emberi agy és egy számítógép között vezeték nélküli kapcsolatot létrehozni, amely jelek továbbítására is alkalmas. A kutatásnak két alanya volt: a 35 és 63 éves férfiak egyaránt paralízissel élnek együtt.

A BrainGate rendszer egy vezetéknélküli jelátadót használ arra, hogy egy átlagos tableten navigálni, kattintani és írni lehessen. A rendszer által használt transzmitter kicsi, összesen 40 gramm súlyú.

Kábelek helyett viszont a kapcsolat fenntartására egy elektróda halmazt használ, ami az agy motorikus központjában van elhelyezve.

John Simeral, a kutatás fő szerzője és a Brown Egyetem professzora úgy fogalmazott, hogy az eszközzel rögzített és továbbadott jelek megfelelőek arra, hogy ugyanazzal az algoritmussal dekódolják őket, mint a vezetékkel rendelkező rendszer jeleit. Az egyetlen különbség az, hogy az embereknek már nem kell fizikailag csatlakozniuk a felszereléshez, ami új lehetőségeket nyit meg a rendszer használatával kapcsolatban.

A kutatók a rendszerrel képesek az agyműködést hosszabb periódusokon keresztül megfigyelni, akár otthon is
A kutatók a rendszerrel képesek az agyműködést hosszabb periódusokon keresztül megfigyelni, akár otthon isFotó / AFP

A kutatók a rendszerrel képesek az agyműködést hosszabb periódusokon keresztül megfigyelni, akár otthon is, ami eddig nem volt lehetséges.

Ez segíteni fog abban, hogy olyan dekódoló algoritmust alkossanak, ami lehetővé teszi, hogy a paralízissel élő embereknek megbízható segítségük legyen a kommunikációban és a mozgásban.

Ez a tudományos lépés egyébként azért kavart nagy port, mert Elon Musk néhány hónapja, 2020 augusztusában jelentette be, hogy egy agyba ültethető chipen dolgoznak, amit már be is ültettek egy Gertrude névre hallgató sertésbe. A Musk által elképzelt Neuralink elmondása szerint olyan lesz, mint egy agyban található Fitbit, ami állítása szerint egy nap minden neurológiai probléma gyógyítására alkalmas lesz.

A Musk által elképzelt Neuralink elmondása szerint olyan lesz, mint egy agyban található Fitbit
A Musk által elképzelt Neuralink elmondása szerint olyan lesz, mint egy agyban található FitbitFotó / AFP