Nyári szakmai gyakorlati lehetőség Erasmussal, ne hagyd ki!

A külföldi tapasztalatszerzés minden tekintetben életre szóló élmény: nem csak nyelvtanulás és élmények szempontjából, hanem jó befektetés önmagad fejlesztésébe és a karrieredbe is! Itt van az Erasmus+ szakmai gyakorlat, mutatjuk a részleteket!

Az elmúlt évben a pandémia alaposan megrázta az élet minden területét, de az Erasmus+ program ebben a helyzetben sem állt le: tanulmányi és szakmai gyakorlati ösztöndíjas mobilitásra továbbra is ki lehet utazni 42 országba. Abban az esetben, ha a koronavírus-járvány miatt nem tudod a teljes pályázott időszakodat külföldön tölteni, akkor lehetőséged van az úgynevezett blended (részben fizikai) mobilitásra is.
Fontos azonban, hogy az ösztöndíj csak a külföldön töltött, virtuális vagy fizikai részvétellel végzett mobilitási időszakra jár, az itthonról történő online végzett szakmai gyakorlat idejére nem. A külföldön tartózkodás időtartama ebben az esetben minimum 2 hónap kell, hogy legyen.

Az Erasmus során olyan kapcsolati hálóra tehetnek szert az ösztöndíjasok, amely jelentősen segíti a későbbi előmenetelüket a karrierépítés során.
Az Erasmus során olyan kapcsolati hálóra tehetnek szert az ösztöndíjasok, amely jelentősen segíti a későbbi előmenetelüket a karrierépítés során.Fotó / 123RF

Hogyan és hányszor lehet Erasmus+-ra pályázni?

Az Erasmus+ szakmai gyakorlatra egy képzési ciklus alatt, tehát alap- és mesterképzésen minimum 2, maximum 12 hónapra pályázhatsz, az osztatlan képzésben tanulók számára 24 hónap áll rendelkezésre. Ezt az időtartamot egy általad választott intézménynél vagy cégnél töltheted, a tanulmányaidhoz kapcsolódó szakmai gyakorlattal. Ha nem használod fel egyszerre a 12 hónapot, akkor többször is pályázhatsz Erasmus+ ösztöndíjra, akár különböző országokba. A diplomaszerzés utáni 18 hónapban pedig külföldi szakmai gyakorlatot is végezhetsz, ha még az abszolutórium megszerzése előtt pályázol.

Milyen ösztöndíjra lehet számítani?

A program biztos anyagi támogatást nyújt a külföldi tartózkodásod idejére. A pályázatban elnyerhető ösztöndíj célországtól függően 570-620€ havonta, ami mellé a szociálisan rászoruló hallgatók további 100€ havi kiegészítő támogatást is igényelhetnek. Ezek mellett olyan is előfordulhat, hogy a külföldi munkaadó fizetést vagy lakhatási támogatást ajánl neked pluszban.

Ha valami nem úgy jön össze, ahogy eltervezted

Amennyiben a vírushelyzet miatt nem tudsz utazni, akkor lehetőséged van mindezt későbbre is halasztani; ha pedig a kint töltött időszakodat kell megszakítanod, akkor sem kell a teljes támogatást visszafizetned: lehetőséged van ugyanis vis-maior kérelmet is benyújtani. Érdemes azonban a kiutazás előtt tájékozódni az aktuális ország beutazási feltételeiről és járványügyi intézkedéseiről, amelyhez a Re-open EU weboldalon minden információt megtalálsz.

Miért éri meg az Erasmus+?

Mert olyan tapasztalatra tehetsz szert, amely egy életre szól! A nyelvtanulási lehetőségen kívül a 2019-es Erasmus Impact Study felmérés eredményei alapján az is elmondható, hogy a programon részt vett hallgatók 40 százaléka állásajánlatot kapott a kinti munkaadójától! Ezen kívül olyan kapcsolati hálóra tettek szert az ösztöndíjasok, amely jelentősen segítette a későbbi előmenetelüket a karrierépítés során. Ha Te sem szeretnél lemaradni egy ilyen lehetőségről, akkor további információkért és az első lépésekért keresd az intézményed Ersmus+ koordinátorát!