Már szövegegyezőséget is vizsgál a Neptun rendszer

Már két automatikus szövegegyezőségvizsgáló program nyújt segítséget a Neptunba feltöltött szakdolgozatok tartalmi ellenőrzéséhez, de más újítások is bekerültek a Szakdolgozat modulba.

A Neptun terméktámogató csapata 2021. április 13-án mutatta be a Szakdolgozat modult érintő legújabb fejlesztéseket a Neptun üzemeltetői számára a kliens, az oktatói és a hallgatói webfelületen végbement változtatásokról.

Az egyik legfontosabb újítás a szövegegyezőség vizsgálata, mely a tanulmányi rendszerbe integrált Urkund és Turnitin automatikus szövegfelismerő szoftverekkel lehetséges. Az integrációnak köszönhetően az oktatók megtekinthetik a vizsgálat állapotát és annak eredményét is a Neptun oktatói web felületen a hallgatók szakdolgozati adatainál. Ezáltal lehetőség nyílik a plágium bizonyos formáinak egyszerűbb, automatizált kiszűrésére is.

A szövegegyezőség vizsgálat egyelőre csak a szakdolgozatokra alkalmazható, de a későbbiekben várható más, a tanulmányi rendszerbe feltöltött dokumentumtípusokra való alkalmazhatóság is, mint például a TDK- vagy PhD-dolgozatok és egyéb dokumentumok.

Mindemellett az oktatói webfelület is új lehetőségekkel gazdagodott: az oktatók kicserélhetik a bírálatot a felületen, a témajelentkezés menüpontban kérvény véleményekre is lehet szűrni, illetve a szakdolgozatokat tartalmazó lista is kiegészítésre került egy új oszloppal, ahol az oktatók megtekinthetik, hogy véleményezve lett-e már az adott szakdolgozat.

A hallgatókat is érintik az új fejlesztések: bővült a szakdolgozathoz feltölthető dokumentumtípusok köre.