Legyen babakönnyű a vizsgaidőszak!

A tavaszi félév vizsgaidőszaka kicsit mindig döcögősebb, hiszen beköszönt a jó idő és inkább vagyunk kint a szabadban a barátainkkal, mint bent a szobában a könyveink társaságában. Hagyd a könyvek fölötti görnyedést és az idegtépő magolást, inkább sajátíts el olyan tanulási módszereket, amelyek hatékonyabbak és kevesebb időt vesznek igénybe!

Játszva tanulás

A legtöbb gyermek szereti magát a tanárok helyébe képzelni és a plüssállatainak megtanítani a matek, vagy éppen a magyar házi feladatot. Így kezdjük el a prezentációs készségeink fejlesztését és a megszerzett tudásanyag memorizálását. Amikor kiselőadásra készülünk, a saját nyelvünkre fordítjuk le az olvasottakat, ez segít nekünk abban, hogy átadhassuk másoknak is, amit megértettünk. Miért ne csinálnád ezt a vizsgákra való felkészüléskor? Akár a tükör előtt, akár a párnáidnak, vagy éppen a háziállataidnak add elő, amit megtanultál! Ez nem csak hasznos, de rendkívül szórakoztató is lehet, így kizökkent a monoton magolásból.

Kreatív fejlesztés

A színek és az emlékek a memorizálás során óriási segítséget tudnak nyújtani. Ahhoz, hogy egy-egy nehezen megjegyezhető részt minél gyorsabban megtanulj, használd a szövegkiemelőidet, színes tollaidat, ceruzáid! Az agyad könnyebben idézi fel azt a tudást, amit valami máshoz is kötni tud. Minél élénkebb a kép, minél több rajzot és ábrát tartalmaz, annál egyszerűbb lesz a vizsga során feleleveníteni! A kreatív tevékenység során az agyunk jobb agyféltekéje dolgozik, a bal pedig pihen, ezáltal relaxálás közben tudod elsajátítani az ismeretanyagot. Jó hír nem?

Hagyd a könyvek fölötti görnyedést és az idegtépő magolást
Hagyd a könyvek fölötti görnyedést és az idegtépő magolástFotó / Pixabay

Időzítés

Tanulás közben folyton az órád nézed? Visszaszámolod a perceket, figyeled mennyit kell még a könyved fölött ülnöd? Legyen az idő a barátod! Az emberi agy körülbelül 30 percig képes aktívan fókuszálni, utána pihenésre van szüksége. Állítsd be az órádat, hogy fél óránként jelezzen, majd az idő leteltével tarts 10 perc pihenőt. Ezt ismételd meg négyszer és már kész is vagy az aznapi kötelezettséggel. A szünetekben egyél valami finomat, vagy hunyd be a szemed és gondolj valami pozitív emlékre, hogy ezzel is növeld a motivációd!

Time management

Biztos vagyok benne, hogy egy héten több vizsgád is lesz, így hamar eluralkodhat rajtad a pánik. Amennyiben szereted a kreatív megoldásokat vezesd a teendőket egy naptárban! Ha nem szereted az old school megoldásokat, akkor se csüggedj. Léteznek olyan appok, amelyek segítenek az időbeosztásban, így, ha az okostelefonod megszállottja vagy érdemes keresgélni a rengeteg lehetőség között, mert gyöngyszemekre lehet bukkanni!

Jegyzetelés

Kicsit időigényesnek tűnhet ez a megoldás, de garantáltan működik! Írás közben a figyelmed biztosan a tananyagra összpontosul, így nem töltesz felesleges időt ábrándozással vagy tervezgetéssel tanulás helyett. A tanulnivalót jegyzeteld le egy A4-es papírra, lehetőleg ábrákkal és színekkel tarkítva. Majd a jegyzeted foglald össze egy A5-ös lapon, majd egy A6-on. Az apró feljegyzés már csak a legfontosabb adatokat fogja tartalmazni, amelyre rátekintve eszedbe fog jutni minden, amit olvastál!