Ne vesződj vele! Ezeket a dokumentumokat nem kell feltölteni a felvételihez

A felvi.hu arra figyelmezteti a felvételizőket, hogy bizonyos dokumentumok feltöltésére nem szükséges időt szánni.

A felvételi általános szabálya, hogy ha valamire felvételi pontot szeretnénk, mihamarabb bizonyítanunk is kell egy-egy releváns dokumentummal, hogy jogosultak vagyunk rá. Habár az általános felvételi eljárás keretén belül való jelentkezés már hónapokkal ezelőtt lezárult, július 8-ig még van lehetőség belenyúlni a felvételi jelentkezésedbe, aminek keretén belül lehetséges a sorrendmódosítás, valamint bizonyos dokumentumok esetén szintén lehetséges, mások esetén pedig kötelező a dokumentumpótlás.

Utóbbi helyzet akkor áll fenn például, ha most érettségizett felvételiző vagy. Ez esetben a frissen kézhez kapott 12. osztályos év végi bizonyítványod is fel kell töltened jól olvashatóan, figyelve a hitelességet igazoló pecsét vagy aláírás láthatóságára.

Vannak azonban olyan dokumentumok, amelyek feltöltésével – bár fontosak a felvételi szempontjából – NEM kell bajlódnod! Ezek a következők:

  • 2006. január 1. után kibocsátott magyar rendszerű érettségi bizonyítvány vagy tanúsítvány. Ezt az Oktatási Hivatal elektronikusan átveszi a köznevelés információs rendszeréből, így neked már nincs vele dolgod.
  • 2003. január 1. után kiállított államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány. A hitelességet a nyelvvizsgák nyelvvizsga-anyakönyveinek nyilvántartásából ellenőrzik. Fontos: ettől még a bizonyítvány adatait (nyelvvizsga nyelve, foka, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi száma, kiállítás dátuma) ugyanúgy kötelező megadnod az E-felvételi rendszerben!
  • 2006. február 1. után szerzett magyar felsőfokú végzettséget igazoló oklevél, melynek adataihoz az Oktatási Hivatal szintén hozzáfér elektronikusan. Ez alól azonban van kivétel: fel kell tölteni a tanítói oklevelet, amennyiben idegennyelvi műveltségi területen végeztél, illetve ha olyan képzést végeztél, ahol maga a képzés és a záróvizsga is idegen nyelvű volt.
  • A magyar felsőoktatási szakképzésről és a 2006. február 1. után kibocsátott szakirányú továbbképzésről szóló oklevelet. Ezeket az Oktatási Hivatal szintén automatikusan átveszi a rendszerből.

forrás: felvi.hu