Közgazdaságtudományi Szekció Sopronban

Április 22-24. között a 35. OTDK újabb szekciója zárult le. A Soproni Egyetem virtuális formában adott otthont a háromnapos eseménynek, 50 szekcióban 1060 résztvevővel.

Az első és második napon 25-25 tagozatra bontva osztották meg kutatási eredményeiket a hallgatók. Az 50 szekción összesen 1060 résztvevő fordult meg. Mikro- és makrogazdasági kérdésekről kezdve, többek között szó volt a marketing és a turizmus különböző témáiról is. Az előadásokból egy színvonalas rezümékötet készült, amelyben minden előadó hallgató munkájának kivonata megtalálható. Az esemény az április 24-ei díjátadóval zárult, amelynekeredményei a szervezők honlapjánszintén elérhető.

A fenntarthatóság kérdésköre a konferencia egyik kiemelt témáját képezte. A szervezők létrehoztak egy virtuális fenntarthatósági sarkot, ahol a csütörtöki napon Domokos Lászlótól, az Állami Számvevőszék elnökétől kaphattok választ arra a kérdésre, hogy mi is az a fenntartható költségvetés. Az érdeklődök segítséget kaptak olyan döntési helyzetekre, hogy az autót vagy a vasutat válasszák a közlekedés során, de betekintést nyerhettek a Zöld Pénzügyi Jelentésbe is. A fenntarthatósági sarok pénteki napján Prof. Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. A program vendége volt Mengyán Eszter is, aki a fenntartható divat világába és az ALDI csomagolóanyag küldetésébe kalauzolta az érdeklődőket.

Az OTDK célja ösztönözni a hallgatói tudományos és művészeti diákköri tevékenységet.Fotó / Shutterstock

A szervezők ezenkívül több kísérőprogramomról is gondoskodtak. A konferencia második napja után interaktív színházi előadással pihenhették ki magukat az előadó hallgatók; Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter előadását tekinthették meg Zoomon. A szombati záróülés előtt pedig szerepet kapott a mozgás és sport is.

A szekció keretei között elkészült a hagyományos és online rendezvény szénlábnyomának összehasonlító elemzése is. A szénlábnyom megmutatja, hogy mennyi egy személy, szervezet, rendezvény, vagy termék teljes üvegházhatású gáz kibocsátása, szén-dioxid egyenértékben kifejezve. A kutatásból kiderült, hogy a hagyományos konferencia megrendezése esetén a szénlábnyom nagysága 192416 kg CO2-egyenértéket mutat, míg online esetben ez csupán 537 kg CO2-egyenérték. Az értékek egyértelműen mutatják az online rendezvénynek jelentős környezeti megtakarításokat köszönhetünk. Ezt tapasztalati úton is könnyen beláthatjuk, hiszen az online alternatíva esetében a résztvevők otthonukban jelentkeznek be, így a közlekedéssel és a vendégéjszakákkal járó környezeti hatások nem keletkeznek.

A Közgazdaságtudományi Szekció két év múlva, a 36. OTDK konferencián Komáromban folytatódik.