Sosem volt még ennyire izgalmas a földrajztanulás

A Pécsi Tudományegyetemen izgalmas oktatási segédanyag készült a Star Wars-filmekből a hagyományos földrajzoktatás színesítésére.

A PTE Természettudományi Karának Földrajzi és Földtudományi Intézetében dolgozó munkatársakban már legalább másfél éve érlelődött annak a gondolata, hogy hasznos lenne egy izgalmas, olvasmányos földrajztudományi oktatási segédanyag elkészítése, mely garantáltan felkelti a diákok érdeklődését.

Mi is lenne alkalmasabb erre, mint a mai napig töretlen népszerűségnek örvendő Star Wars-filmek?

Az intézet oktatói közül jó néhányan saját rajongásukat vették alapul, amikor kiválasztották az oktatási segédanyag témájául szolgáló tudományos-fantasztikus történeteket. A Star Wars-bolygók helyszínként szolgálnak az oktatási segédanyag keretein belül elkészült történetben, a „kyber kristályokat kereső fejvadász tizenkét fejezetből álló történetében", mely során a főhős egy missziót teljesít, aki a küldetése során különféle események, helyszínek, jelenségek sodrában kalandozva jut el a végső célig.

A sztori keretet ad fontos földrajzi összefüggéseknek, alapfogalmaknak, természeti-, társadalmi- és gazdaságföldrajzi folyamatoknak, melyek feldolgozása a hagyományos földrajzoktatás keretein belül nehézségeket okozhat.

Az oktatási segédanyag létrejötte a kar tizenhat munkatársának és két külső szakértőjének köszönhető. A természettudományok iránt érdeklődők figyelmének felkeltésére hivatott kötet idén nyáron jelenik meg nyomtatott és elektronikus formában is, és ingyenesen lesz elérhető a földrajz- és Star Wars-fanatikusok számára egyaránt.

forrás: MTI