Lassan nyit az ország, de mi a helyzet a felsőoktatással?

Visszatértek a jelenléti oktatáshoz az általános- és középiskolák, egyre többen mehetünk étterembe vagy épp edzeni. Hogyan alakul az egyetemek sorsa a szorgalmi időszak utolsó hajrájában, ha épp járvány van?

A koronavírus-járvány elleni védekezés és az oltási kampány során mindvégig kiemelt figyelem szegeződött a közoktatásra, aminek köszönhetően az általános- és középiskolás diákok május 10-én visszatérhettek a jelenléti oktatáshoz. Az egyetemisták ügye viszont kétségtelenül nem ennyire egyszerű, ugyanis tavaly novemberben sokan az ország másik végébe utaztak haza kollégiumból vagy épp albérletből, így nagy eséllyel nem lehet hatékonyan egyik pillanatról a másikra visszaállítani a jelenléti oktatást, különösen a szorgalmi időszak utolsó heteiben.

Épp ezért, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint, az egyetemek rektorai egyénileg dönthetnek arról, hogy a továbbiakban digitális, hibrid vagy hagyományos formában folytatják tovább a félévet. Az elmúlt hónapokban az intézményvezetők csak kezdeményezhették az intézménylátogatási tilalom alóli felmentést az ágazati irányító miniszternél, ám május 10-étől saját hatáskörben rendelkezhetnek.

A közleményben idézték Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárt, aki elmondása szerint a korábban kihirdetett átmeneti szabályozás lehetőséget teremtett a járványhelyzet miatt tavasszal elmaradó fontos gyakorlati elemek pótlására a képzések nyári meghosszabbításával.

Az egyes egyetemek honlapjukon már közzétették a járványhelyzetben történő oktatást illető döntéseiket. Többségük elkötelezett a jelenléti oktatás folytatása iránt szeptembertől, de az intézményekbe való belépés és a jelenléti formában történő vizsgák szervezésének lehetősége nyitva áll ebben a félévben, a szorgalmi időszak és a vizsgaidőszak hátralevő részében is.

forrás: MTI