Pénzügy modul a Neptunban: itt vannak a legújabb fejlesztések

Az egyetemi képzéssel kapcsolatos anyagi költségeket egyszerűen, otthonról meg lehet oldani a Neptun rendszer Pénzügyek moduljának köszönhetően.

Ha önköltséges formában végzed a tanulmányaid, a Neptun rendszer Pénzügy modulja lehet az egyik, amit talán a leggyakrabban látogatsz. Ide érkeznek azonban bizonyos ösztöndíjak is, valamint itt kerülnek kiírásra a kisebb költségek is tanulmányaid során, melyek egyetemenként változnak.

A Neptunt használó egyetemek fizetési rendszere talán újdonság lehet azok számára, akik frissen kerülnek be az egyetemre. A leggyakoribb befizetési mód a gyűjtőszámlás fizetés, melynek során a hallgató egy gyűjtőszámlára utalja a pénzt Neptun-kódja megadásával, ami beérkezést követően a hallgató saját Neptun-fiókjába kerül át, ahol a tanulmányaival kapcsolatos pénzügyi tranzakciókat hajthat végre. A Neptunban régóta létezik bankkártyás fizetésre is lehetőség, amely a kiírt tételek kiegyenlítésének egy egyszerűbb módja. Az intézmények maguk döntik el, hogy melyik fizetési módot használják, de a két módszer együttes alkalmazására is van példa.

A Neptun rendszer 21.1-es verziókiadásával több fontos fejlesztés is bekerült a Pénzügy modulba.
A Pénzügy modul legfontosabb változtatásai elsősorban a kliens felületen történtek, mely az egyetemeken a Neptun-adminisztrátorok számára érhető el, de vannak olyan változtatások is, melyek az oktatókat és a hallgatókat érintik.

A Pénzügy modul legfontosabb változtatásai elsősorban a kliens felületen történtek
A Pénzügy modul legfontosabb változtatásai elsősorban a kliens felületen történtekFotó / 123RF


A számlázással kapcsolatos szabályok és eljárások változásának követése érdekében a Neptun legújabb verziófrissítésekor egyebek mellett, mint például a szövegegyezőség-vizsgálat újdonságai, a fejlesztők a Pénzügy modulban is fontos változtatásokat vittek véghez. Ezek a fejlesztések négy fő területet, a NAV feladást, a számlázást, a Diákhitel igénylését és a SAP számlázást érintették.


A Pénzügy modul változtatásaira többek között azért volt szükség, mert 2021. január 4-től kötelező adatot küldeni a NAV-hoz minden olyan számláról, módosító, érvénytelenítő számláról, melyre az áfatörvény számlázási szabályai vonatkoznak. Így a felsőoktatási intézmények a Neptunban létrehozott számlákat közvetlenül a tanulmányi rendszerből tudják feladni az adóhivatal felé. Az Online Számla program legújabb verziójának változásai miatt szükséges lett a Neptun NAV feladás funkciójának fejlesztése is.
A legfontosabb változás viszont az, hogy már nem csak belföldi adószámmal rendelkező cégek vagy egyéni vállalkozók számára kiállított számlák, hanem minden számla átadásra kerül a számla kiállításakor vagy az újra feladás során. Így a NAV adószám ellenőrzés is új mezőkkel bővült és több lehetőséget biztosít a belföldi adóalanyok adatellenőrzésére.
Változások történtek a Diákhitel-igényléssel kapcsolatban is. A Diákhitel 1, a Diákhitel 2 és a Diákhitel + igénylések szabályozásában szintén változások történtek. A Diákhitel 2 szerződésszám kiíráshoz rendelésének feltételei a hallgatói weben kiegészítésre kerültek annak vizsgálatával, hogy az adott félévben a hallgatónak van-e már „Elfogadva" státuszú szerződésszámmal rendelkező kiírása.