Lesz diákváros és Fudan Egyetem is

A világ élvonalába tartozó intézmény első külföldi kampusza és a 8500 egyetemi hallgató kollégiumi elhelyezését biztosító Budapest Diákváros ugyanazokat a funkciókat ellátva épülhet fel. Korszerű, világszínvonalú képzést és lakhatást biztosítanak majd a magyar és nemzetközi hallgatóknak Budapesten, mutatjuk a részleteket!

Korábban már ebben a cikkünkben írtunk róla, hogy minden idők legnagyobb városrésze épülhet meg Budapesten, ahol helyet kapna a Diákváros és tőle északra magyar és kínai közreműködésben a budapesti Fudan Egyetem.
A Budapest Diákváros bizonyos kiszolgáló funkciókon – pl. sportcsarnok, konferenciaközpont – megosztozva, de összességében kiemelten közérdekű beruházásként, a kormányzati munkamegosztásban bekövetkezett változásokhoz igazodó törvényi rendelkezések mentén valósulhat meg.

Vagyonjuttatásként kizárólagos állami tulajdonban lévő területeket kaphat az Országgyűlés elé most benyújtott törvényjavaslat szerint létrejövő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, kormánybiztos a korábbi kormánydöntéseknek megfelelően teljes egészében állami tulajdonú, jórészt beépítetlen területeket javasol a majdani alapítvány tulajdonába adni.

A Fudan Egyetemen bölcsészettudományi, közgazdaságtudományi, műszaki és orvostudományi képzések lesznek.Fotó / Snøhetta

 

A miniszter május 17-i budapesti sajtótájékoztatón közölte, hogy a projektben a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzatnak együttműködést és teljes transzparenciát ajánlott a kormányzat, így mind a diákvárost, mind a Fudan Egyetemet megépítik, továbbá megépítenek minden olyan létesítményt, amely ahhoz kell, hogy a hallgatók jól érezzék magukat. Emellett felajánlották azt is, hogy a projekt teljes nyilvánosság mellett történjen: az érintetteket, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját, az önkormányzatokat meghívják a szakmai tanácsadó testületbe és a felügyelőbizottságba.
A miniszter elmondta, hogy a Fudan Egyetemen bölcsészettudományi, közgazdaságtudományi, műszaki és orvostudományi képzések lesznek. Az egyetem felépítése a becslések szerint körülbelül 440 milliárd forintba kerül majd, pontosabb összegekről a tervezés és az ajánlatok után lehet majd beszélni.

Előreláthatólag az egyetem az érintett terület déli, a kollégiumok és más létesítmények pedig az északi részére kerülnek majd. Palkovics László kijelentette, mindenképpen azt szeretnék, hogy az egyetem és a kollégiumi rész egy időben valósuljon meg.

A kormány célja, hogy az összehangolt fejlesztések egyszerre szolgálják a hazai felsőoktatás versenyképességének erősítését; továbbá korszerű, világszínvonalú képzést és lakhatást biztosítsanak a hallgatóknak Budapesten. Ezzel élhetőbbé, vonzóbbá és zöldebbé teszik a városrészt.

forrás: ITM, MTI