Erasmus+: Elfogadták a következő időszak oktatási programját!

A brüsszeli plenáris ülésen az Európai Parlament elfogadta az Erasmus+ 2021 és 2027 közötti időszakra szóló oktatási programját és költségvetését.

Az Erasmus+ program így a megadott időszakban mintegy 28 milliárd eurós támogatással újul meg, mely az előző időszakhoz képest csaknem kétszer akkora összeget jelent. A megnövelt költségvetésnek köszönhetően a következő hét évben sokkal több diák és oktató veheti majd igénybe a programot. Az EP-képviselők sürgették annak kidolgozását is, hogy azok is elutazhassanak tanulni, akiknek erre eddig kevesebb lehetőségük volt; mint például a fogyatékossággal, szegénységben és távol eső helyeken élők, valamint a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok tagjai.

A megújult Erasmus+ program további előnye, hogy mostantól a középiskolások és a felsőoktatásban tanulók mellett a felnőttképzésben részt vevők is eltölthetnek akár hat hónapot egy másik uniós országban.

Te hova utaznál a legszívesebben tanulni?
Te hova utaznál a legszívesebben tanulni?Fotó / 123RF

 

A papírmunkát is igyekeznek csökkenteni: várhatóan leegyszerűsödik és kevesebb adminisztrációval jár majd a pályázás folyamata. Emellett külön rendszer működik majd a programon belül az ifjúsági egyesületek és a sportklubok támogatására is. A program továbbá ingyenes utazási igazolványt biztosít, hogy a diákok tanulás céljából eljussanak az oktatási intézményekbe, például intenzív nyelvtanfolyamokra vagy múzeumi műhelyfoglalkozásra.

Bocskor Andrea EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, Magyarország számára is fontos előnyökkel jár a program, amely még tovább növeli a fiatalok munkaerőpiaci esélyeit, egyéni és szakmai fejlődését, nemzetközi kilátásaikat.

forrás: MTI