Innovációs Platform a Dunaújvárosi Egyetemen

A területi Platform a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával valósult meg, itt vannak a részletek!

Szabó István, az NKFIH tudományos és nemzetközi elnökhelyettese május 11-én a témában tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a platformok országszerte szerves részei a felsőoktatási intézményeknek, s képesek a vállalatok számára innovációt eljuttatni, vagyis olyan műszaki, gazdasági megoldásokat, amelyek versenyképesebbé teszik őket. Az elnökhelyettes rámutatott arra, hogy a platform mindenki számára nyitott. Arra biztatta a térség minden gazdasági szereplőjét, hogy lépjenek be, mert olyan információkhoz juthatnak, amelyek megkönnyítik versenyképesebbé válásukat.

Sok céggel szeretnének megállapodni, innovációs munkákat vállalni, amelyek eredményeként a vállalkozások még sikeresebbek lehetnek.
Sok céggel szeretnének megállapodni, innovációs munkákat vállalni, amelyek eredményeként a vállalkozások még sikeresebbek lehetnek.Fotó / nkfih.gov.hu

Egy nemzetközi kutatásra utalva kiemelte, hogy egy innováló vállalat négyszeres forgalomnövekedést ér el. Magyarország jelenleg is a 23. helyen áll egy nemzetközi rangsorban, de szeretnék elérni, hogy a világ fő innovátorai közé emelkedhessen. Ennek érdekében indult el az innovációs platformok megalapítása vidéken 9, a fővárosban 12 intézményben, ezekhez ingyenesen, tagdíjfizetési kötelezettségek nélkül csatlakozhatnak nagyvállalatok, kis- és közepes vállalkozások (kkv-k), startupok, szakmai szervezetek és kamarák egyaránt.
A már megalapított platformoknak jelenleg 285 tagjuk van, amelyek működéséhez több forrás is rendelkezésre áll:

  • az NFKIH-nál innovációra 76,5 milliárd forint,
  • kutatásra 105,7 milliárd forint,
  • a Horizont Európa programban pedig uniós forrásból további 95,5 milliárd forint érhető el;
  • továbbá ősztől jön a Ginop Plusz, amelynek forrásai a platformokon keresztül lesznek elérhetők az innovatív cégek számára

A Dunaújvárosi Egyetem rektora, András István elmondta, újabb fontos ügy mellé álltak, hiszen a térségben működő iparvállalatok életében innovációs szereplőként tudnak részt venni a jövőben. Sok céggel szeretnének megállapodni, innovációs munkákat vállalni, amelyek eredményeként a vállalkozások még sikeresebbek lehetnek.

A közeljövő feladata az, hogy az innovációt minél egyszerűbben hozzáférhetővé tegyék a platformhoz csatlakozó, erre nyitott cégek számára.

forrás: NKFIH