Légijárművek karbantartásáról tanulhatnak a debreceni járműmérnök hallgatók

Szeptembertől a légijárművek karbantartásához szükséges gyakorlati ismereteket is elsajátíthatják képzésük során a Debreceni Egyetem alapszakos járműmérnök hallgatói.

Az új tananyag az Aeroplex közép-európai légijármű műszaki központ és az egyetem között létrejött együttműködési megállapodásnak köszönhetően jön létre. A DE honlapján megjelent közlemény szerint az Areoplex Közép-Európai Kft. a hazai repülőgép-karbantartási piac egyetlen százszázalékos állami tulajdonú cége.

A hallgatók testközelből ismerhetik meg a repülőgépeket.
A hallgatók testközelből ismerhetik meg a repülőgépeket.Fotó / 123RF

A cég szakember-szükségletének biztosítására életpályamodellt vezetett be, melynek része a Debreceni Egyetemmel most megkötött együttműködési megállapodás, melynek keretén belül a járműmérnöki alapszak szeptemberben induló légijárművek specializációján belül segíti az oktatást a légijárművek karbantartásához szükséges gyakorlati ismeretek átadásával.

A légijárművek specializáció a repülőgépek műszaki rendszereivel kapcsolatos ismeretanyagot ölel fel mintegy 6-7 tantárgy keretében, mint például

  • aerodinamika,
  • repülésmechanika,
  • repülőgépek szerkezete,
  • repülőgép-hajtóművek,
  • illetve a repülőgép elektromos és elektronikai rendszerei.

Ailer Piroska, az egyetem műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese az együttműködés előnyeiről azt mondta, a hallgatók testközelből ismerhetik meg a repülőgépeket és olyan szakmai gyakorlatot szerezhetnek, melyet Magyarországon elsősorban az Aeroplex tesz lehetővé.

A megállapodás arra is ad lehetőséget, hogy a cég munkatársai bekapcsolódjanak a műszaki kar oktatási tevékenységébe, és segítséget nyújthatnak a szakdolgozatok elkészítésében is.

forrás: MTI