Lesz-e idén nyelvvizsga-amnesztia?

Gulyás Gergely a május 20-ai kormányinfón feltett kérdésre válaszolva elmondta: fontolóra veszi a kormány a nyelvvizsga követelmények enyhítését idén is.

A miniszterelnökséget vezető miniszter a HÖOK felvetése mentén feltett kérdésre válaszolva arról adott tájékoztatást, hogy egyelőre nem döntött a kormány ebben a kérdésben. Mint elmondta, ugyanakkor számításba veszik a kérdésben figyelembe vehető szempontokat. Azaz teljes mértékben megértik és egyetértenek azokkal, akik az elmúlt időszakokban és régebben is, akár nehéz körülmények között is nyelvvizsgát tettek. Az ő szempontjukból a diploma értéke az elsődleges, aminek része a nyelvvizsga meglétének követelménye is. A kormány emellett mindig is elkötelezett volt.

Ugyanakkor - mint fogalmazott, nem hagyhatják figyelmen kívül azt a gazdasági szempontot, amely értelmében a gazdaság motorját jelentő, a felsőoktatásból érkező szakképzett, diplomás munkaerő mekkora hiányt jelenthetne a munkaerőpiacon. Így fontolóra vették, hogy a kérdésben valamilyen enyhítésről döntsenek. "Tavaly amnesztiát hirdettünk. A járványhelyzetre tekintettel többen úgy kapták meg a diplomájukat, hogy nem kellett nyelvvizsga bizonyítvánnyal rendelkezniük" - mondta. Így idén sem zárkóznak el azelől, hogy minden szempontot értékelve amellett döntsenek, hogy a nyelvvizsgakövetelmény kérdésében enyítsenek a szabályozáson, mivel ez a kérdéskör sokakat érint.

Mint kiemelte: az ügyben még folynak a megbeszélések.

Az idén államvizsgázók 35 százalékát, a HÖOK adatai szerint mintegy 25 ezer diákot érint, hogy nyelvvizsga hiányában nem jutnának hozzá diplomájukhoz, így a hallgatók nagy érdeklődéssel várják a kormány döntését.