A kecskeméti egyetemen is megalapították a Területi Innovációs Platformot

A Neumann János Egyetem is csatlakozott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által elindított kezdeményezéshez.

A 2019-ben, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával elindított program keretén belül most a kecskeméti egyetem is megalapította saját platformját.

Sebők Katalin, az NKFIH vállalati innovációs elnökhelyettese az alapító eseményen elmondta: kiemelt cél, hogy az innovációs ökoszisztéma szereplőit egy platformra hozva olyan hálózatot építsenek fel, amely lehetőséget teremt az egyetemi tudáskapacitás és a vállalati szféra igényeinek összekapcsolására.

A kecskeméti a tizenegyedik Területi Innovációs Platform, a platformokban összesen 22 egyetem, 10 vidéki és 12 budapesti tudásbázisa hasznosul. A kezdeményezéshez eddig 5 országos szakmai szervezet csatlakozott, a platformok rendszerében 290 tagszervezet vesz részt. Sebők Katalin hangsúlyozta, a járványhelyzet ellenére is több mint 130 akciót és eseményt rendeztek meg, a létrejövő együttműködések pedig már konkrét fejlesztéseket is megvalósítottak.

Az elnökhelyettes elmondása szerint a kecskeméti platform lehetséges tevékenységi körei a műszaki és informatikai területen az anyagvizsgálatot, az automatizálást, a célgépek tervezését, a kertészet- és vidékfejlesztés területén pedig a növénytermesztési vizsgálatokat, a technológiai fejlesztéseket foglalják magukba.

Emellett a gazdasági szereplők a vállalati irányítást, a piackutatást és a marketinget érintő kérdéseikre is remélhetik a válaszokat az egyetemektől – tette hozzá.

Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora köszöntőjében elmondta: a kecskeméti egyetem részt kíván venni a magyar gazdaság teljesítményorientált fejlesztésében, a nemzetközi szinten kiemelt K+F+I potenciál kialakításában, valamint az intelligens szakosodási stratégia célkitűzéseinek megvalósításában. A rektor szerint az innovációs teljesítményben a platformok rendszere biztosíthatja számukra a leghatékonyabban a minőségi előrelépést.

forrás: MTI