A Szegedi Tudományegyetemre látogatott Dr. Karikó Katalin

Kötetlen beszélgetésen vett részt Dr. Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem vezetőivel. Az mRNS alapú vakcinák kutatásaival világhírnevet szerző biokémikus május 21-én látogatott az egyetemre, ahol a jövőbeli tudományos együttműködés lehetőségeiről is egyeztetett az intézmény kutatóival. Itt vannak a részletek!

A német BioNTech alelnöke, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, Dr. Karikó Katalin kötetlen beszélgetésen vett részt az egyetem vezetőivel és kutatóival. A megbeszélésen a kutatók mellett részt vett

  • Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora;
  • Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja
  • Prof. Dr. Trócsányi László, az Európai Parlament képviselője,
  • Prof. Dr. Szabó Gábor prorektor,
  • Prof. Dr. Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes,
  • valamint Prof. Dr. Csóka Ildikó stratégiai főigazgató.
Dr. Karikó Katalin legközelebb novemberben látogat a Szegedi Tudományegyetemre.Fotó / SZTE

Az egyetem korábbi kiváló tanulójával és jelenlegi büszkeségével csoportkép készült az egykori rektor, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert szobránál. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében kifejlesztett vakcina megalkotója, Dr. Karikó Katalin minden szempontból hasznos tanácsokkal látta el a kutatókat. Emellett biztosította az egyetem vezetőségét arról, hogy minden segítséget megad majd ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem még magasabb szintre jusson a legkülönbözőbb kutatási területeken.
A jövőbeli tudományos együttműködés lehetőségeiről egyeztetett továbbá

  • Dr. Buzás Krisztina, az SZTE Immunológiai Tanszék, tanszékvezető egyetemi docense,
  • Prof. Dr. Gácser Attila, az SZTE TTIK Biológiai Intézetének vezetője
  • és Dr. Veréb Zoltán kutató, a Szegedi Tudományegyetem Biobankjának kialakításáért felelős szakmai vezetője.
Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora fogadta Dr. Karikó KatalintFotó / SZTE

 Az alapításának 440. évfordulóját, szegedi befogadásának 100. évfordulóját ünneplő Szegedi Tudományegyetem rektora a megbeszélés végén felkérte Dr. Karikó Katalint a X. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny díszelőadójának. A világhírű tudós elmondta: a Szegedi Tudományegyetemen eltöltött időszak eddigi életének legszebb évei közé tartozik. Csoporttársai és jómaga fiatalok voltak, tele energiával és ambíciókkal, azt azonban nem tudták, hogy mit hoz majd a jövő. Egyben viszont biztosak voltak: hogy kutatni szeretnének.

Dr. Karikó Katalin legközelebb novemberben látogat a Szegedi Tudományegyetemre; ekkor rendezik meg ugyanis a centenáriumi rendezvénysorozat részeként az Egyetem Napi Ünnepséget, ahol a kutatóbiológus átveszi majd díszdoktori oklevelét.

forrás: SZTE