Egyre több külföldi hallgató jön Magyarországra tanulni

A 2013-as 23 ezerhez képest a tavalyi tanévben már megközelítette a 40 ezret a Magyarországon tanuló külföldi hallgatók száma.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a kormány a magyar fiatalok érdekében fejleszti a hazai felsőoktatást. Kiemelt cél, hogy a magyar egyetemek központi szerepet töltsenek be a kutatás-fejlesztésben és azinnovációban.
A 2014-ben Palkovics László vezetésével elkészített Fokozatváltás a felsőoktatásban stratégia egyik fontos vállalása volt, hogy 2023-ra 40 ezer külföldi hallgató tanuljon a magyar egyetemeken.

A Stipendium Hungaricum a magyar kormány legrangosabb felsőoktatási ösztöndíjprogramja
A Stipendium Hungaricum a magyar kormány legrangosabb felsőoktatási ösztöndíjprogramjaFotó / Shutterstock

Számuk az összes munkarendet figyelembe véve a külföldi hallgatók száma már a 2019/2020-as tanévben meghaladta a 38 ezret, ez több mint 66 százalékos növekedést jelent. Hozzátették, hogy a koronavírus-járvány átmeneti stagnálást okozott ugyan, de az újraindulás ismét bővülést hozhat.
Az ITM kitért rá, hogy a növekedéshez nagyban hozzájárult a 2013-ban alapított Stipendium Hungaricum, a magyar kormány legrangosabb felsőoktatási ösztöndíjprogramja. Stipendium Hungaricum ösztöndíjas a hazánkban tanuló külföldi hallgatók közel harmada, mintegy 11 ezer fiatal.