Te is segítettél a járványhelyzetben? Akkor jó, ha tudsz ezekről!

A rektorok dönthetnek a folytatásról, a diákok élhetnek a hosszabbítás lehetőségével. Nem érheti hátrány azokat a hallgatókat, akik aktívan részt vettek a járvány elleni küzdelemben és ők még közéleti ösztöndíjat is kapnak. Összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót, amit a felsőoktatásba való visszatérésről tudni kell!

Az óvintézkedések maradéktalan betartása mellett visszatérhettek felsőoktatási intézményeikbe a hallgatók. A Kormány sikeres járvány elleni védekezésének köszönhetően május 10-e óta akár már személyes jelenlétet igénylő vizsgákat is szervezhetnek az egyetemek, de a rektorok dönthettek arról, hogy digitális, hibrid vagy hagyományos formában folytatják a félévet. A félév öt hónapból, a tanév tíz hónapból áll a felsőoktatásban, de a korábban kihirdetett átmeneti szabályozás lehetőséget teremtett a járványhelyzet miatt tavasszal elmaradó fontos gyakorlati elemek pótlására, a képzések nyári meghosszabbításával. Ennek értelmében a hosszabítás lehetőségével élhetnek a hallgatók.

2020 őszétől kezdve több ezer, orvos- és egészségtudományi képzésben részt vevő hallgató, illetve más képzésen résztvevő hallgató meghatározó szerepet vállalt és teljesített a világjárvány elleni védekezésben, akik a kormányhivatalok kirendelése alapján

A hallgatók is kivették a részüket a járvány elleni küzdelemben.
A hallgatók is kivették a részüket a járvány elleni küzdelemben.Fotó / vakcinainfo.gov.hu

A kirendelt hallgatókA kirendelés időtartamára hallgatói munkaszerződésük alapján adó- és járulékmentes jövedelemben részesülnek, amely mentes a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség alól is.

Az önkéntes tevékenységet végző hallgatókKözéleti ösztöndíjat kapnak, amely az alábbiak szerint alakul: 2021. március 8-tól induló kirendelések munkadíja hétköznap 10 000, hétvégén és ünnepnapon 15 000 forint.

A koronavírus elleni védekezésben szolgálatot teljesítő hallgatókra az alábbiak vonatkoznak:

  • nem érheti őket hátrány a tanulmányi és vizsgakötelezettségeik teljesítése során,
  • a felsőoktatási intézmények biztosítják számukra a feltételeket a tanulmányi félév, valamint a vizsgák sikeres teljesítése érdekében,
  • az intézmények a munkatapasztalat kreditértékét beszámítják a hallgatók teljesítményébe,
  • a tanulmányi kötelezettségek teljesítését a kirendelés, illetve az önkéntes tevékenység időtartamára tekintettel állapítják meg: ennek alapján a vizsgaidőszakot meghosszabbíthatják.