Fiatalok hívják fel a figyelmet a klímaváltozás következményeire

A #ClimateOfChange projekt keretében meghirdetett vitaverseny a Földet és az emberiséget érintő globális kihívásokra kívánja felhívni a fiatalok és a társadalom figyelmét. Az eseményt 13 európai országban, egy időben és hasonló szabályrendszer szerint rendezték, a győztesek részvételi jogot szereztek a páneurópai döntőn való részvételre, mutatjuk a nyerteseket!

A #ClimateOfChange vitaverseny fő témaköre a klímaváltozáshoz és annak hatásaihoz kapcsolódik. Olyan középfokú oktatási intézmények, egyetemek, valamint fiatalokat tömörítő szervezetek részére szerveződött, akik fogékonyak globális kérdések megvitatására. A fordulókat párhuzamosan két korosztálynak szervezték: középiskolás fiatalok számára, nekik hat tanulóból álló csapattal lehetett indulniuk, illetve az egyetemi hallgatóknak, ők háromfős csapattal vehettek részt a versenyen, amely

  • érdemi érvek és cáfolatok ütköztetéséről szólt,
  • angol és magyar nyelven,
  • strukturált és egységes keretrendszerben,
  • tapasztalt bírák részvétele mellett.
Ez a nemzetközi projekt az olasz WeWorld civilszervezet irányítása mellett 13 európai uniós országból, 16 partner bevonásával valósul meg.
Ez a nemzetközi projekt az olasz WeWorld civilszervezet irányítása mellett 13 európai uniós országból, 16 partner bevonásával valósul meg.Fotó / Szabó Levente

A nemzeti vitaverseny során az egyes fordulókban két csapat folytatott vitát (mellette, illetve ellene érvelve) megfelelő kutatási háttérrel, bizonyítékokkal megalapozott érveket felsorakoztatva. A nemzeti vitaversenyek témakörei főként a klímaváltozás hatásaihoz kapcsolódtakés az "End Climate Change, Start Climate of Change" röviden, #ClimateOfChange projekt keretében kerültek meghirdetésre.
Ez a nemzetközi projekt az olasz WeWorld civilszervezet irányítása mellett 13 európai uniós országból, 16 partner bevonásával (humanitárius és civilszervezetek, egyetemek, helyi önkormányzatok) valósul meg az Európai Bizottság (DEAR- Fejlesztés,Oktatás és Figyelem Felhívás program) támogatásával. A versenyen résztvevőknek globális problémákra kell keresniük a válaszokat, az érveket, illetve ellenérveket, így például az alábbi témákörökből:

  • a környezetvédelem,
  • emberi jogok
  • elfogadás
  • megkülönböztetés
  • részvételi jog
  • elvándorlás.

A vitasorozat mind a 13 országban egy előre meghatározott keretszabály szerint került megszervezésre és levezetésre, külön a 16-19 éves (6 fős csapat) és külön a 20-26 éves (3 fős csapat) korosztálynak. Magyarországon a Baptista Szeretetszolgálat töltötte be a házigazda megtisztelő szerepét az eseményen, amelynek május 27-én a Magyar Nemzeti Múzeum adott otthont.

A felsőfokú vitaverseny első helyezettje: a The Argue-Mentals - Nemzeti Közszolgálati Egyetem Csapattagok: Kiss Fanni, Frankó Dániel, Horváth Luca Kata
A felsőfokú vitaverseny első helyezettje: a The Argue-Mentals - Nemzeti Közszolgálati Egyetem Csapattagok: Kiss Fanni, Frankó Dániel, Horváth Luca KataFotó / Szabó Levente

 A felkészülés online módon történt, aminek voltak előnyei és hátrányai is, online térben például tudták használni az okos eszközöket, személyesen nem lehetett, kizárólag jegyzetet használni. A bírák negatívan értékelték, ha valaki huzamosabb ideig olvasott fel a jegyzetéből, de Horváth Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat projektvezetője szerint a döntőben már nem is fordult elő. A vitaverseny menetét tekintve először a kapitány szólalt meg, majd őt az első és a második megszólaló követte, mindegyik 3-3 percben pro és kontra megnyilvánulásokkal, mindkét csapat részéről. Ezek után két perces szünetek kötetkeztek, majd 8 perces szabad vita. Itt azt pontozták, hogy a két csapat egymás között hogyan tud szabadon vitázni; továbbá hogyan hallják meg egymás gondolatait, hogyan adnak teret egymásnak az érvelésnél. Horváth Sándor szerint ez nagyon jól megvalósult.

Az angolnyelvű középfokú vitaverseny első helyezettje az Engame Akadémiáról került ki, míg a felsőfokú vitaverseny győztese a Nemzeti közszolgálati Egyetem csapata lett, ők kaptak zöld utat a 2021 októberében Brüsszelben megrendezésre kerülő döntőbe. Gratulálunk nekik!

A középiskolai kategóriában Seel Helena elmondta, az elején az volt a legérdekesebb, hogy nem is ismerték egymást a csapattagok, az egész a virtuális térben született. "Az elején ötleteltünk egy csomót, ha már megvolt egy álláspont, akkor elosztottuk, hogy ki, melyik résznek néz utána. Aztán elkezdtük kidolgozni a beszédeket. A beszédek átnézése egy nagyon hosszú folyamat volt, tökéletesre szerettük volna és nagyon nehéz összerakni, mert 3 perc elképesztően kevés. Rövidíteni kellett egy csomót, volt olyan, hogy 1-2 szótagon is variáltunk. Az egésznek az online tér volt a természetes közege, nagyon jó volt ma végre élőben is vitázni."

Seel Helena, a győztes csapat egyik tagja, középiskolai, angol nyelvű kategóriában
Seel Helena, a győztes csapat egyik tagja, középiskolai, angol nyelvű kategóriábanFotó / Szabó Levente

Lévay Annához azért áll közel ez a téma, mert úgy gondolja, hogy a klímaváltozás tényleg az emberek életét érinti közelről, nem csak bizonyos területeken, hanem mindenhol."Ahogy most is hallhattuk azt a jó példát, hogy májusban hét elején szeptemberi időjárás van, szerdán júliusi, pénteken pedig januári. Szerintem csak közösen tudunk fellépni egy olyan dologért, ami mindenkit érint. Nagyon jó érzés, ha együtt kezdünk el cselekedni, fantasztikus hangulata van az egésznek.

"Pusztai Rebeka Petra szerint azért is volt nagyon hasznos ez a verseny mert nagyon sokat tanulhattak mindannyian mindegyik témáról."Nyilván eddig is valamennyire benne voltunk, de az anyaggyűjtés során rengeteg új információra tettünk szert, illetve a vita során az ellenfél csapatok érveiből és statisztikáiból is nagyon sokat tanultunk."

Egybehangzóan mindannyian úgy gondolják, hogy a jövőjük és a tovább tanulásuk során befolyásolni fogja őket, hogy részt vehettek ezen a vitaversenyen.

A felsőfokú vitavrseny csapatából Kiss Fanni elmondta, hogy csak nemrég ismerik egymást a csapattal, ketten elsőéves egyetemisták, a harmadik tag pedig most végzős."Egy szakkoli keretein belül vagyunk együtt, ott kaptuk meg a versenyfelhívást, utána az online térben kellett felkészülni. Nagyon sok meetinget tartottunk, amikor egymással vitáztunk. Gyakorlatilag ellenfelekként készültünk fel, mindenki megírta a saját szövegét, egymást próbáltuk kiegészíteni. Beszéltünk vízvédelmi, környezetvédelmi szakemberekkel az egyetemünkről, ők nagyban segjtették a felkészülésünket. Az első forduló még magyarul volt, utána már minden angolul ment, a messenger csoportunkban is angolul beszéltünk egymással. Legbelül reméltük, hogy győzni fogunk, mert úgy gondolom, hogy ma teljesítettünk a legjobban."

További bővebb információ az eseményről és a dobogós csapatokról azesemény honlapjánolvasható.