Új rektorok a BME és a MATE élén

Áder János köztársasági elnök kinevezte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorát.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem új rektora július elsejétől három évig Czigány Tibor lesz, Széchenyi-díjas gépészmérnök, az egyetem oktatója és a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, aki 2012–2019 között a Gépészmérnöki Kar dékánja volt. Kutatási területe az anyagvizsgálat, a gépészet, az anyagtudomány és a hozzá kapcsolódó technológia, a kompozitok és a polimer szerkezeti anyagok. Az új rektor a második mandátuma lejártával leköszönő Józsa Jánost váltja tisztségében, aki 2015. júliusától volt az intézmény rektora.

A BME Szenátusa 2021. február 22-én szavazott a rektori pályázatokról. A posztra Czigány Tibor mellett Dunai László akadémikus, az Építőmérnöki Kar jelenlegi dékánja nyújtott be pályázatot. Az egyetem legfőbb döntéshozó szerve titkos szavazáson Czigány Tibor pályázatát támogatta.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem élére szintén új rektort nevezett ki a köztársasági elnök. 2021. május 1-jétől 2026. április 31-ig Gyuricza Csaba agrármérnök, talajtani szakmérnök lesz az intézmény rektora, aki az egyetem oktatója és a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Az egyetem február elsejei alapítványi modellváltása óta az intézmény rektori feladatokat ellátó megbízott vezetője. 2020. augusztus 1. és 2021. január 31. között megbízott rektorként vezette a Szent István Egyetemet.