Szakdolgozati témaválasztás előtt vagy? A covid sláger téma

Ahogy arról korábbi cikkeinkben beszámoltunk május 19-én a Kémiai és Vegyipari Szekcióval zárult le a 35. OTDK. Gondot okoz a szakdolgozati témaválasztás? Segítünk! Sorozatunk folytatásaként hétről hétre választunk egy-egy szekció érdekes témái közül, ami akár neked is jól jöhet a szakdolgozati kutatási területed meghatározása előtt.


Egyáltalán nem volt meglepő, hogy szinte a 16 szekció mindegyikében visszaköszönt a koronavírus témaköre. A járvány rendkívül nagy hatást gyakorolt a társadalom és vele együtt a gazdaság megannyi szereplőjére. A hallgatók ezt nagyon ügyesen felismerve, rendkívül változatos vizsgálatokhoz használták fel a jelenlegi helyzetet.

Az Orvos-és Egészségtudományi Szekcióban számtalan tudományos munka volt valamilyen összefüggésben a vírussal. Az Egészségtudományok-Klinikai és elméleti Epidemiológia 1-es tagozatban a Semmelweis Egyetem hallgatói Cs.Kiss Veronika és Philippovich Márton a COVID-19 pandémia első hullámának hatásait vizsgálták azinvazív vascularis radiológiai beavatkozásokranézve. Az egyetem egy másik hallgatója Bokor Laura szintén ebben a tagozatban a COVID-19 pandémia első hullámának másodlagos hatását és következményeit kutatta a miokardiális infarktusellátásában. A szekció szinte minden tagozatában született a járványhoz kötődő téma. Vatamány-Einbeck Adrienn és Nyírő Ágota a Konzervatív Orvostudományok-Gyermekgyógyászat, Infektológia, Pulmonológia 1-es tagozatában a COVID-19 járvány első hullámának hatását tanulmányozták az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek anyagcsereegyensúlyára.

Egy jó kutatási téma egyik alapfeltétele az aktualitás, így nem meglepő, hogy a covid is terítékre került.
Egy jó kutatási téma egyik alapfeltétele az aktualitás, így nem meglepő, hogy a covid is terítékre került.Fotó / Shutterstock

 Más szekciókra evezve hasonló népszerűség látható. Közgazdaságtudományi Szekció Ágazati gazdaságtan-hatások és változások tagozatában Rikovics Fanni a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója a Covid-19 pandémia korai hatásainak felmérését végezte a vállalatok pénzügyi mutatói kapcsán. Kutatásának témájaként a járvány okozta gazdasági recesszió kezdeti hatásának felmérését és számszerűsítését választotta. A dolgozatban megvizsálta, hogy egyes ágazatok mennyire voltak felkészülve a pandémia által generált gazdasági válságra, milyen volt a likviditásuk, a tőke- és a költségszerkezetük azt megelőzően.

Fizika, Földtudományok és Matematika Szekcióban szintén több pandémiához köthető témát mutattak be a hallgatók. A Közlekedés- és gazdaságföldrajz tagozatában a Szegedi Tudományegyetem hallgatójának, Heiner Soma Ádámnak a COVID pandémia hatása a légiközlekedésre volt a témája. A Budapest Liszt Ferenc Repülőtér forgalmának változása tükrében vizsgálódott. Dolgozatában azt kutatta, hogy milyen változások mentek végbe a légiközlekedési ágazatban a járvány hatására és a légiközlekedés válsága hogyan hatott a mobilitásra Budapest példáján. A szekció egy másik tagozatában, Kovács Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója a COVID-járvány hatását egy kisváros életére térképezte fel.
Műszaki Tudományi Szekcióban is foglalkoztak a témával a versenyzők. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói, Czeglédy Karola Luca, Magyari Éva Anna és Jakabovics Luca a Múzeumlátogatási szokásokat vizsgálta a koronavírus idején és a virtuális múzeumok felhasználói megítélését. Az egyetem egy másik hallgatója Biró Bence dolgozatának címe pedig: "Út a járvány okozta válságból egy fenntartható energiagazdálkodásba"

Egy jó kutatási téma egyik alapfeltétele annak aktualitása, így egyáltalán nem meglepő, hogy a jelenlegi helyzetet feldolgozva ilyen változatos formákban találkozhattunk a koronavírussal. Emellett viszont slágernek számított még a fenntarthatóság, társadalmi felelősségvállalás, technológia, mesterséges intelligencia és sok más, amelyek a következő hetekben részletes bemutatásra kerülnek.