Felvételi 2021: Sorrendet módosítanál? Nem biztos, hogy érdemes!

Az április 19-től újranyílt E-felvételi felületén a jelentkezők július 8-ig módosíthatnak a választott szakjaik korábban megadott sorrendjén. De vajon mikor és hogyan érdemes - vagy éppen nem érdemes- élni ezzel az egyszeri lehetőséggel?

A 2021 szeptemberében induló képzésekre jelentkezők július 8-ig módosíthatják a korábban megjelölt szakok sorrendjét. Ezt a döntést azonban érdemes alaposan átgondolnunk, mielőtt kattintanánk az E-felvételiben: sorrendet módosítani ugyanis csak egyetlen alkalommal lehet az eljárás során. Vagyis aki megtette, később már nem módosíthat újra, hiába gondolja meg magát közben.

Mivel a jelentkezési sorrend csak egyetlen alkalommal módosítható, ezért érdemes alaposan átgondolni!

Ezekre figyelj:

  • Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a kérelem rögzítését, vegyük figyelembe a feldolgozási időt! Erre különösen azoknak kell figyelniük, akik sorrendet is szeretnének módosítani és finanszírozási párt is felvennének. Ezeket ugyanis csak egymás után tudják megtenni.
  • Az elküldött kérelem nem vonható vissza! Ezért a kérelem elküldésekor ajánlott mentés előtt ellenőriznünk, hogy valóban úgy állítottuk-e be az új sorrendet, ahogy szerettük volna.
  • Csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet mozgatni, tehát nem lehet új képzést megjelölni, vagy meglévő jelentkezési helynél intézményt, szakot módosítani.
  • Ez alól egyetlen kivétel van: ha egy már meglévő jelentkezési hely finanszírozási párját szeretnénk felvenni – azaz ha a jelentkezéskor csak az állami ösztöndíjas formát jelöltük meg, akkor lehetőségünk van a költségtérítéses párját is hozzáadni. Ilyenkor előfordulhat, hogy nincs is szükség külön sorrendmódosító kérelemre, mert a finanszírozási pár hozzáadásakor meg tudjuk adni, hogy hányadik helyre kerüljön a sorrendünkben.

 

Mikor érdemesváltoztatni a sorrenden?

  • Ha nem azok a képzések szerepelnek a listánkban elsőként, ahová leginkább be szeretnénk kerülni.
  • Ha megváltozott az a preferencia-sorrendünk, ami alapján jelentkezéskor rangsoroltuk a választott képzéseket. Például költözés miatt már egy hátrébb sorolt intézmény lenne közelebb, vagy esetleg változott a család anyagi helyzete.
  • Ha az állami ösztöndíjas képzési forma hátrébb szerepel, mint az önköltséges. Ugyanis minden jelentkező a listájában szereplő első olyan helyre nyerhet csak felvételt, ahol felvételi összpontszáma eléri a meghatározott ponthatárt.

Mikor nem érdemes változtatni rajta?

  • Ha egy megjelölt képzésnél sikertelen volt az alkalmassági vizsgánk („nem felelt meg" vagy „nem jelent meg" eredményt kaptunk). Emiatt nem érdemes sorrendet módosítanunk, hiszen alkalmassági vizsga hiányában semmilyen esetben sem nyerhetünk felvételt arra a képzésre. Ilyenkor a ponthatárok megállapításakor ezt a jelentkezési helyet nem is veszik figyelembe, az összes többit azonban igen.
  • Ha valaki az érettségi eredményei ismeretében latolgatja az esélyeit, például összehasonlítva az előző év(ek)ben megállapított ponthatárokkal. Ezzel azonban óvatosan kell bánni, a ponthatárok alakulását ugyanis nagyon sok tényező befolyásolja: az adott szakra jelentkezők száma, az intézmények által oda felvehető létszám (kapacitás), a többi jelentkező pontszáma, de még az is, hogy ők hányadik helyre sorolták ugyanezt a képzést.
Az eljárás során csak egyetlen alkalommal lehet sorrendet módosítani. Jelentkezési helyet ugyan tetszőleges alkalommal vissza lehet vonni, de a visszavonás után már nem aktiválható újra és új képzés sem adható meg helyette.
Az eljárás során csak egyetlen alkalommal lehet sorrendet módosítani. Jelentkezési helyet ugyan tetszőleges alkalommal vissza lehet vonni, de a visszavonás után már nem aktiválható újra és új képzés sem adható meg helyette.Fotó / Shutterstock

Plusz tippek

Azok a képzések és intézmények szerepeljenek elől a listánkban, ahová a leginkább szeretnénk bekerülni. Még ha úgy is gondoljuk, hogy a pontjainkkal nincs esélyünk bejutni, akkor sem érdemes hátrébb sorolni, ugyanis a fentiek miatt előfordulhat, hogy a pontjaink mégis elegendőek lennének, ám mivel időközben hátrébb rangsoroltuk, ezért valamelyik kevésbé vágyott, de (a módosítás miatt) a sorrendben előrébb szereplő intézménybe jutunk be.

Ha mégsem szeretnénk egy képzésre bekerülni, előnyösebb annak visszavonását (kizárását) választani. A jelentkezési helyek visszavonása nem számít bele a sorrendmódosításba, arra ettől függetlenül van lehetőség, a törölt szakok azonban nem befolyásolják az eljárási díj összegét. Visszavonni jelentkezési helyet tetszőleges alkalommal lehet, de vigyázat: a visszavonás sem visszavonható, egy visszavont jelentkezési helyet nem lehet újból aktiválni és értelemszerűen nem lehet helyette új képzést sem megjelölni.

A sorrendmódosításnak és jelentkezési hely visszavonásának végső határideje: 2021. július 8.

Acikket teljes terjedelmébenafelvi.huoldalán olvashatod el.