Sosem késő újrakezdeni! - A szakváltás nyomában

A gimi utolsó évében úgy gondoltad, hogy érdekel az irodalom, de amint elkezdtél magyar szakon tanulni rájöttél, hogy nem neked való? Nem tetszik az intézmény, nem tudod magad elképzelni a leendő végzettséged jeles képviselőjeként? Ne ragadj bele abba, ami nem tetszik! Megmutatjuk, milyen lehetőségeid vannak az átjelentkezésre!

Tizenévesen még nem mindenki tudja pontosan mi érdekli, vagy mi szeretne lenni. Lehet, hogy érdekelt a matek, de idő közben rájöttél, hogy a gazdasági képzés nem a te utad? A középiskolában biológia volt a kedvenc tantárgyad, azonban az orvosi már nincs ínyedre? Esetleg a szüleid jogi pályára szántak, ellenben te nem érzed jól magad a képzésen? Ezek mind megeshetnek bármelyikünkkel, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy lehetőségük van kipróbálni magukat más területen is.
Milyen gyorsan szabadulhatok meg a jelenlegi szakomtól?Már az első félév után dönthetsz úgy, hogy máshol folytatod tanulmányaid. A döntést azonban sürgeti egy fontos időpont. Két félév elvégzését követően csak az ismételt felvételi eljárást követően tudsz váltani. Mielőtt változtatnál, gondold át, hogy az intézmény vagy a szak az, ami nem tetszik. Lehetőséged van ugyan egy adott képzési területen belül más szakra is felvételizni a saját képzőintézményedben, de amennyiben nem vagy elégedett, választhatsz másik iskolát.
Hogyan kérvényezhetem a szakváltást?Két lehetőség áll rendelkezésedre: vagy felvételi eljárás útján, vagy átvétellel.
Amennyiben ez utóbbit választod, történhet a jelenlegi oktatási intézményeden belül, vagy kívül is. Egy nagyon fontos dolgot azonban tudnod kell! Az átvétel feltétele, hogy a két szak ugyanahhoz a képzési területhez tartozzon, ergo egy gazdasági képzésről nem mehetsz át társadalmi tanulmányokat hallgatni. Kiemelkedően fontos, hogy az átvételig folyamatos jogviszonyra van szükség és a fogadó intézménynek engedélyeznie kell az átvételt. További infó, hogy osztott képzésről nem lehet átugrani osztatlanra - és ez természetesen fordítva sem működik!
Felvételi eljárással a felsőoktatási intézmény félbehagyása történik és nincs megkötés, hogy milyen szakra válthattok, egy kitétel viszont van: legfeljebb egy éven belül újra be kell iratkozni valahova! Ezek alapján, ha esetleg úgy gondoltad, a társadalomtudományok irányába fordulsz, de jelenleg éppen műszaki területen tanulsz, az ismételt felvételit neked találták ki!

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy lehetőségük van kipróbálni magukat más területen is.
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy lehetőségük van kipróbálni magukat más területen is.Fotó / 123RF

Elveszhet-e a korábbi érettségi pontszámod?

Talán ez a legnagyobb félelem és visszatartó erő a tanulók körében, hiszen a legtöbbünk örül annak, hogy végre túl van az érettségi nehézségein. Amennyiben eldöntötted, hogy váltani fogsz, nézz jól körül a szakok között! Ugyan nem kell újra érettségizned, de lehet, hogy más tárgyak jegyeit számolják a felvételi pontok esetén. Vannak olyan szakok is, ahol egyéni követelmények vannak, így azok megtekintése az elsődleges feladatod.
Elveszíthetem az államilag támogatott féléveimet?Amennyiben sikeres érettségi vizsgákkal rendelkezel és államilag támogatottan kerültél be arra a szakra, amit ma tanulsz, nem jelent akadályt. Ebben a formában ugyanis tizenkét félévig, azaz hat évig tanulhatsz, így bőven maradt még felhasználható lehetőség a számodra.
Jó hírünk van azok számára is, akik esetleg önköltséges formában finanszírozzák jelenleg a tanulmányaikat. Lehetőségetek van államilag támogatott formában bekerülni, amennyiben eléritek a teljesítéshez szükséges pontszámot!
Minden egyetem vagy főiskola honlapján megtalálhatóak a szakváltás feltételei! Így működik a Corvinuson, az ELTE-n, vagy éppen a Pázmányon!
Olvassatok a vándorlásról azUnilifeoldalán!