Neked hány pontod lett? Így számold ki!

Te már tudod, hány pontot értél el az egyetemi felvételihez? Így számold ki te is a felvételi pontszámodat! Mutatjuk lépésről lépésre, hogy te is tudd, mire számíthatsz ponthúzásnál.

Te már tudod, hány pontot értél el az egyetemi felvételihez? Így számold ki te is a felvételi pontszámodat! Mutatjuk lépésről lépésre, hogy te is tudd, mire számíthatsz ponthúzásnál.

Az egyetemi felvételi jelentkezés során maximum 500 pontot érhetsz el. Ennek kiszámításának képlete valójában nagyon egyszerű: tanulmányi pontok + érettségi pontok + többletpontok vagy 2*érettségi pontok + többletpontok. Ebből áll össze hány pontot értél el az 500-ból. Az ez alapján kialakuló sorrend határozza meg, hogy felvételt nyertél-e a választott szakra. Alapképzésen és osztatlan képzésen minden esetben el kell érned minimum 280 pontot, felsőoktatási szakképzés esetén pedig legalább 240 pontot a felvételihez.

Tanulmányi pontok: maximum 200 pont

 

1. Öt tantárgy két utolsó év végi osztályzatának az összege szorozva kettővel: maximum 100 pont

 • magyar nyelv és irodalom (évenként a 2 osztályzat számtani átlaga, kerekítés nélkül)
 • történelem
 • matematika
 • idegen nyelv
 • természettudományos tantárgy: fizika, kémia, biológia, földrajz (földünk és környezetünk), természetismeret, természettudomány (egy, legalább két évig tanult választott vagy két, legalább egy évig tanult, választott természettudományos tantárgy)

Például:Az itt felsorolt tantárgyak 11. és 12. év végi jegyeinek összege 43, kettővel megszorozva megkapjuk, hogy a 100-ból 86 pontot értünk el.

Tantárgy 11. év vége 12. év vége
magyar nyelv és irodalom 5 5
történelem 4 4
matematika 3 4
angol 4 5
angol célnyelvi civilizáció 5 4

2. Az érettségi bizonyítványban szereplő négy kötelező és egy választott tárgy százalékos eredményének átlaga, maximum 100 pont lehet.
Például: Az itt felsorolt érettségi tárgyak százalékait összeadva 450-et kapunk, öttel elosztva a pontszámunk 90 lesz a maximális 100-ból.

Érettségi tárgy Elért eredmény
magyar nyelv és irodalom 92%
történelem 94%
matematika 80%
angol 88%
angol célnyelvi civilizáció 96%

Az utolsó két év végi jegyekből (86 pont) és az érettségi pontokból (90 pont) pedig megkapjuk, hogy összesen 176 pontot értünk el a maximális 200-ból.

Érettségi pontok: maximum 200 pont

Az érettségi pontot a választott szakon felvételi követelményként meghatározott két érettségi vizsgatárgy százalékos eredményeinek összegeként kapjuk meg. Vegyük például az előző táblázat érettségi eredményeit. Alkalmazott közgazdaságtan alapképzésre az érettségi követelmény az emelt szintű matematika érettségi és lehet a történelem vagy az angol érettségi eredménye. Mivel a történelem sikerült jobban, ezért az érettségi pontok meghatározása: 80 + 94 = 174 pont.

Alap- és osztatlan képzésen 280 a minimum pontszám, felsőoktatási szakképzés esetén pedig legalább 240 pont szükséges a sikeres felvételihez.
Alap- és osztatlan képzésen 280 a minimum pontszám, felsőoktatási szakképzés esetén pedig legalább 240 pont szükséges a sikeres felvételihez.Fotó / 123RF

Többletpontok: maximum 100 pontMire kaphatótöbbletpont?

 • emelt szintű érettségi legalább 45 százalékos eredménnyel: 50 pont (amennyiben abból a tárgyból számítható érettségi pont)
 • nyelvtudás: maximum 40 pont (B2 komplex: 28 többletpont, C1 komplex: 40 többletpont)
 • esélyegyenlőségért: 40 pont
 • felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél: 32 pont (azonos szakterület esetén)
 • szakképesítés: 32 pont
 • tanulmányi és művészeti versenyeredmények
 • sporteredmény

Az a bűvös képletKétféle számítási képlet alkalmazható. Az első során a fentiek alapján meghatározott tanulmányi pontok (max. 200) + érettségi pontok (max. 200) + többletpontok(max. 100) összegéből adható meg. A második képletben pedig az érettségi pontok megduplázódnak, amihez adjuk hozzá a többletpontokat.

Ha nem vagy biztos magadban, vagy inkább a technikára bíznád a számolást, akkor már többinternetes felületet is találhatsz, ahol az eredményeid beírásával megtudhatod, mennyi is lesz a felvételi pontszámod.