Jövőre megduplázódhat a kutatók ösztöndíja

2022-től a jelenleginél kétszer nagyobb támogatást kaphatnak a fiatal kutatók. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára elmondta, hogy ez hatékonyabban ösztönözheti a 45 év alatti magyar kutatók önálló kutatás-fejlesztési tevékenységét, elősegítheti a legkiválóbbak Magyarországon tartását. Itt vannak a részletek!

A mai érték kétszeresére, vagyis 250 ezer forintra emelkedhet a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj havi összege, felmenő rendszerben. Az Országgyűlés egyetértésével a kormány újabb lépést tehet a tudományos kutatói kiválóság támogatása, a hazai innovációs teljesítmény növelése érdekében. Az ITM 2022-es költségvetéshez benyújtott módosító indítványa elősegítheti, hogy a legkíválóbb kutatók Magyarországon maradjanak.

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj 1998 óta ítélhető oda egyebek mellett

  • tudományos munka megírására,
  • kutatási témában létrehozott alkotás elkészítésére,
  • további tudományos cím elnyerésére való felkészülés elősegítésére.
Az ösztöndíj duplázása a kutatók Magyarországon maradását is segítheti.
Az ösztöndíj duplázása a kutatók Magyarországon maradását is segítheti.Fotó / Shutterstock

A támogatást kezdetben a 40, illetve 2002 óta a 45 év alatti kutatók kaphatták meg pályázati alapon. Az ösztöndíj megalapítása óta több mint háromezer fiatal kiválóság munkáját, előrelépését, szakmai elképzeléseinek megvalósítását segítette. Bódis József elmondta, hogy a kormány minden rendelkezésre álló eszközzel és módon a magyar kutatás-fejlesztés, innováció erősítésére törekszik, mert ez a gazdaság eredményes újraindításának, fenntartható növekedésének kulcsa. 2019-ben több mint 58 ezer kutató dolgozott Magyarországon, ezzel a létszámuk jelentős növelésének 2020-ra kitűzött stratégiai célja már tavalyelőtt teljesült. A járványhelyzetben összesen közel 30 milliárd forinttal segítették a magasan képzett szakemberek munkahelyeinek megőrzését. A nemzetközi kitekintésben is egyedülálló célzott bértámogatási programnak köszönhetően mintegy 1500 cég tarthatta meg többek között kutatóit, fejlesztőmérnökeit és informatikusait a vírusválság idején.

forrás: ITM