Rendkívüli: új többletpont lehetőség a nyelvvizsgával

A koronavírus-járvány nagyban megnehezítette a nyelvvizsgaszerzés lehetőségét, ugyanis bár megalakult az online nyelvvizsgázás lehetősége, volt olyan nyelv, amiből nem jött létre akkreditált változat.

Sok hallgatói visszajelzés érkezett arra vonatkozóan, hogy nehéz volt a nyelvvizsga megszerzése a pandémia ideje alatt. Az új bejelentés azonban előnyben részesíti azon hallgatókat, akik megpróbálkoztak vele.

A kormány döntése szerint plusz pontot kaphatnak azok a hallgatók, akik csupán a nyelvvizsga egyik felét teljesítik sikeresen. Ezáltal:

  • A 2021. évi általános felvételi eljárásban és a 2021. évi pótfelvételi eljárásban a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendelettől elétérően a jelentkező az államilag elismert vagy azzal egyenértékű, magyartól eltérő idegen nyelvből tett nyelvvizsgáért nyelvenként középfokú (B2) írásbeli nyelvvizsga esetén 28 többletpontra, felsőfokú (C1) írásbeli nyelvvizsga esetén pedig 40 többletpontra jogosult.
  • Az a jelentkező, aki egy adott nyelvből nem érvényesít komplex vagy írásbeli nyelvvizsga után többletpontot, az államilag elismert vagy azzal egyenértékű, magyartól eltérő idegen nyelvből tett nyelvvizsgáért nyelvenként középfokú (B2) szóbeli nyelvvizsga esetén 14 többletpontra vagy felsőfokú (C1) szóbeli nyelvvizsga esetén 20 többletpontra jogosult.

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon, azaz ma, június 11-én lép hatályba. A Kormány e rendelet hatályát a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja. Ez a rendelet a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztésekor hatályát veszti.

A teljes bejelentést a sulilife.hu oldalon olvashatod el.