A fájdalmas valóság: ezeket a dolgokat nem tanulod meg az egyetemen

A ballagási időszak lecsengésével, az érettségik után bizonyára benned is felmerül – feltéve, hogy érintett voltál ezekben –, hogy mi is áll most előtted. A különböző ünnepi beszédekből, esetleg a szülői "prédikációkból" már tudhatod: A Nagybetűs Élet.

De mégis mit jelent ez a gyakorlatban? Miből is fog állni ez a folyamat, melynek eredményeképp majdnem felnőttből valódi felnőtté válsz? Mik azok a dolgok, melyeket nem az egyetemi órákon fogsz elsajátítani?

Megtanulod magad beosztani az idődet

Vagy legalábbis erre leszel rákényszerítve, és reméljük, előbb-utóbb belejössz. Az egyetemen többnyire már nem "fentről" mondják meg, hogy mi lesz az órarended (vannak kivételek, persze), neked kell átgondolnod, hogy hogyan fogsz majd a leghatékonyabban dolgozni.

Ehhez kapcsolódik az is, hogy senki nem fogja a füledet rágni a tanulás miatt, ami elsőre nagyon csábítónak tűnhet, azonban megvannak a maga hátulütői. Azt ajánljuk, hogy ne a vizsgaidőszakra hagyd az összes készülést, igyekezz lépést tartani félév közben is!

A pénzzel is meg kell tanulnod bánni

Ez főleg akkor igaz, ha a családodtól távol, önállóan kezded meg az egyetemet. Itt bizony teljesen rajtad fog állni, hogyan, mire és mennyit költesz. Ez nem egyszerű feladat, és magad is rá fogsz jönni, hogy mennyiféle "láthatatlan" költség létezik, amelyek talán fel sem tűnnek, míg nem neked kell kiperkálnod a pénzt rájuk.

Átértékeled az emberi kapcsolataidat

A felnőtté válás utolsó szakasza nagyon meghatározó az emberi kapcsolataid szempontjából. Ahogy egyre több emberrel ismerkedsz meg, ezzel fordítottan arányosan pedig egyre kevesebb szabadidőd lesz a tanulás és a munka miatt, kénytelen leszel egyes kapcsolataidat valamilyen szinten leépíteni. (És ugyanezen fognak keresztülmenni a barátaid is.)

Vannak dolgok, melyeket nem az egyetemi órákon fogsz elsajátítani...
Vannak dolgok, melyeket nem az egyetemi órákon fogsz elsajátítani...Fotó / 123rf

Ezeknek a dinamikus folyamatoknak a végeztével aztán már többnyire ki fog kristályosodni, hogy kik azok az emberek, akikre bármilyen esetben számíthatsz, és akik viszonozzák a beléjük fektetett idődet és energiádat.

Közelebb kerülsz az életcélod felismeréséhez és megvalósításához

A fentiekben vázolt történések komoly önismereti folyamatokon is keresztül fognak vinni. Valószínűleg az életed sok területén fogsz még dolgokat és történéseket átértékelni, esetleg rádöbbensz néhány múltbéli hibádra is – ezeket ne sajnáld, nagyon fontos felismerésekre fogsz jutni általuk.

Remélhetőleg ennek az önismereti munkának a során azt is fel fogod ismerni, hogy melyek azok a dolgok, amelyeke igazán sok örömmel, megelégedéssel töltenek el, amelyek segítenek megtalálni a helyed a világban, ez pedig az egyik legszuperebb érzés a világon.

Mi szurkolunk neked ehhez az úthoz, hajrá!