Ilyen ponthatárokra számíthatsz az államtudományi képzési területen

Itt vannak az államtudományi képzési terület legnépszerűbb szakjai: katonai vezetői, nemzetközi igazgatási, valamint nemzetközi védelem- és biztonságpolitikai szak. Ezek közül jelentkeztél valamelyikre, de nem tudod milyen esélyekkel indulsz? Összeszedtük neked az elmúlt 5 év ponthatárait, mutatjuk!

A táblázat elkészítésénél a Felsőoktatási Rangsor 2021-es kiadványát vettük alapul.
A táblázatokban elől szerepel az államilag finanszírozott, utána pedig az önköltséges képzés ponthatára.

  ponthatár (államilag finanszírozott/önköltséges) évek szerint
intézmény/év 2016. 2017. 2018. 2019. 2020.
NKE - HHK - katonai vezetői szak 359/-- 354/-- 282/-- 283/-- 290/--
NKE- ÁNTK - nemzetközi igazgatási szak 446/316(L)* 414/300(L)* 435/318 433/318(L)* 415/318
NKE - ÁNTK - nemzetközi védelem- és biztonságpolitikai szak 444/392 428/380 443/404 438/417 445/387

*Levelezős képzés

Az elmúlt évek pontszámai arra engednek következtetni, hogy óriási pontszámingadozásra nem kell számítani, valószínűleg idén sem lesz nagy meglepetés. Az államtudományi területeken végzett hallgatók a versenyképes jövedelmet megkeresők közül is az élmezőnyben járnak! Ha kíváncsi vagy mennyit kereshetsz ezen szakok elvégzésével, olvasd el ezt a cikkünket is.

Érdekesség, hogy egyes szakon többnyire magasabb a ponthatár az önköltséges helyeken. Hogyan lehetséges ez? Ennek több oka is lehet:

  • a jelentkezőnek elfogytak az államilag támogatott félévei ezért be sem írja az államit, hanem csak önköltséges képzési típust jelöl meg,
  • nem akarja aláírni az állami finanszírozással járó feltételeket.
  • Illetve előfordulhat, hogy egyes szakokra kevesen jelentkeznek és meghatározott helyek feltöltése után olyan illetőnek van elöl az önköltésges hely, akinek magas pontszáma van.
    Például: egy adott képzésre meghirdetnek összesen 35 helyet, amiből 30 állami, 5 pedig fizetős. A 30 államit feltöltik, de ha az önköltséges helyet csak 1 ember írta az első helyre, akkor annak az illetőnek a pontjai alapján huzzák meg a ponthatárt, még abban az esetben is, ha ő magas pontszámmal rendelkezik.
Hivatalos: Idén ismét lesz Pont Ott Parti!
Hivatalos: Idén ismét lesz Pont Ott Parti!Fotó / ELTE

 2021-ben ezek a képzések örvendtek a legnagyobb népszerűségnek!

Tudtad?A jelentkezésed módosítására július 8-áig még lehetőséged van!
TIPP: mindig azt rakd első helyre, amit a legjobban szeretnél, ugyanis soha nem lehet tudni előre, hogy pontosan hogyan fognak alakulni a ponthatárok. Legalább a lehetőséget add meg az álmodnak, még ha kevés is rá az esély. Idén például a fél nyelvvizsga is plusz pontot ér.
A felvi.hu kalkulátorát használva Te is könnyedén kiszámolhatod, hogy hány pontod lett!
A diplomantul.hu oldalon lévő további infókkal még átfogóbb képet kaphatsz arról, hogy mi vár rád az adott szak elvégzése után!