Az elmúlt időszak újdonságai a Neptun rendszerben

Egyetemi éveink legfontosabb asszisztense, a Neptun számos különböző funkcióval bővült az elmúlt fél évben.

A Neptunt fejlesztő SDA Informatika Zrt. folyamatosan fejleszti és bővíti az egységes tanulmányi rendszert, figyelembe véve a felsőoktatási intézmények igényeit. Lássuk, milyen változások történtek az elmúlt fél évben!

Már lehetőség van időpontfoglalásra

A felsőoktatási intézmények tanulmányi osztályán való ügyfélfogadáshoz és ügyintézéshez a Neptunban is lehet időpontot foglalni azokban az intézményekben, ahol ezt a funkciót használják. Így az ügyintézők számára rövidebbek a munkafolyamatok és az ügyintézés ideje is rövidebb, valamint a hallgatók számára csökken a várakozási idő. A tervek szerint ezt a modult a Neptun munkatársai tovább fejlesztik, felmérve az intézmények igényeit.

Megújult a kérelemkezelő modul

Változtatások történtek a kérvénysablon-szerkesztésben, a kérvényfeldolgozásban, a kérvénymelléklet és a munkafolyamat kezelésében és a szakdolgozat modulhoz kapcsolódó kérvényekben. Az ügyintézők számára lehetővé válik a kereszthivatkozás a kérvények között, az adatvisszaíráson keresztüli törlés, a bírálókezelés, valamint az automatikus tárgyleadás, vizsgafelvétel és vizsgaleadás közvetlenül a kérvényből.

Változások a Pénzügy modulban

Mivel 2021. január 4-től kötelező adatot küldeni a NAV-hoz minden olyan számláról, amire az áfatörvény számlázási szabályai vonatkoznak, a Neptunban is szükséges volt ezt hatékonyabbá tenni. A felsőoktatási intézmények a Neptunban létrehozott számlákat közvetlenül a tanulmányi rendszerből tudják feladni az adóhivatal felé. Emellett már nem csak a belföldi adóalanyok számára kiállított számlák, hanem minden számla átadásra kerül.

Folyamatosan új funkciókkal bővül a Neptun, hogy könnyebb legyen a hallgatók élete.
Folyamatosan új funkciókkal bővül a Neptun, hogy könnyebb legyen a hallgatók élete.Fotó / 123RF

Szövegegyezőség-vizsgáló segíti a szakdolgozatok értékelését

A szakdolgozatok elbírálásában nagy segítségre lehet a Neptun rendszerbe újonnan integrált szövegegyezőség-vizsgáló szoftver. Az Urkund és Turnitin automatikus szövegfelismerő rendszerek képesek többek között a plágium bizonyos formáit is kimutatni. Jelenleg mindez csak a Neptunba feltöltött szakdolgozatokra alkalmazható, azonban a tervek szerint a jövőben más dokumentumok esetén is elérhető lesz a lehetőség.

Videokonferencia a Neptunban? Simán!

A járványhelyzetre reflektálva a tanulmányi rendszer fejlesztői lehetővé tették, hogy mostantól maguk a tanórák is beköltözhessenek a Neptunba. A Cisco Webex Meetings Neptunba integrálásával lehetséges a videokonferencia hozzáadása különféle feladatkörökhöz, mint például tanórák, konzultációk vagy épp vizsgák, így az órarendből könnyedén elérhető a videokonferencia linkje.

Újdonságok a nyomtatványszerkesztésben

Lehetővé vált a teljes riportlap másolása, az adatforrások és adatváltozók sorrendezése. A kliens felületen lehetőség nyílik szövegformázásra, illetve grafikusan jelzi a program, ha az adott objektumhoz adat kapcsolódik.