Idén sem lesz szükség nyelvvizsgára a diplomához?

A nyelvvizsga kérdés jó ideje sakkban tartja a végzős hallgatókat és szüleiket egyaránt. Vajon lesz-e diploma nyelvvizsga hiányában vagy sem? Úgy néz ki, ma előrelépés történt az ügyben.

Érettségizők után a végzősök is?Korábban beszámoltunk róla, hogy a járványhelyzetre való tekintettel a kormány az idén érettségiző diákokat nyelvvizsgához kötődőtöbbletpont-szerzési lehetőséget biztosít. Azonban akad még egy csoport, amit hasonló dilemmák öveznek. A végzős hallgatók diplomája múlhat egy-egy nyelvvizsgán, mégis ebben a kérdésben semmiféle előrelépés nem történt. Egészen mostanáig.

A HÖOK a döntéshozók elé vitte az ügyetA HÖOK vezetősége a mai nap folyamánszemélyesen egyeztetettSchanda Tamás miniszterhelyettessel, valamint Rácz Zsófia, és Dr. Hankó Balázs helyettes államtitkárokkal. A HÖOK azt kérte a kormányzattól, hogy a diplomaátvételhez szükséges nyelvvizsga követelményt függessze fel a 2021. augusztus 31-ig záróvizsgázók számára, beleértve a 2020/21-es tanév keresztfélévében végzett hallgatókat is. A hallgatói érdekképviselet kérését azzal indokolta, hogy a kedvező döntés közel 20-25 ezer olyan hallgatónak jelentene megváltást, akik szakmai tudásukról a záróvizsgákon már tanúbizonyságot tettek. A számok azt mutatják, hogy a COVID túl nagy akadályokat görgetett eléjük: sokan azért nem tudtak nyelvvizsgát szerezni, mert a vizsgaidőpontokat a korlátozások miatt le kellett mondani. Ez főleg a szaknyelvi vizsgákat, de sok nyelvből általános vizsgákat is érintett. Ráadásul ezen időszak nem csak a most nyáron végzőket, hanem a keresztfélévben, vagyis februárban abszolváltak diplomaszerzését is megnehezítette. Külön felhívták a figyelmet arra, hogy itt nem pusztán a végzős hallgatókról van szó, egy komoly össztársadalmi érdek van terítéken. Az említett hallgatók között vannak olyan pedagógusok, egészségügyi- és agrárszakemberek, akikre jelenleg nagy szüksége lenne a magyar társadalomnak, az oktatási rendszernek és a gazdaságnak. Mielőtt letennénk az angolkönyvet és írnánk a petíciót a Netflixnek, hogy minden sorozatot azon nyomban feliratozzanak, inkább álljunk meg egy percre. Az idegennyelvek készség szintű használata még mindig kiemelt szereppel bír mind életünkben, mind az oktatásban, ezt a HÖOK sem cáfolja. A szervezet szerint közösen kell tennünk azért, hogy a hallgatók nyelvtudása a jövőben javuljon, és minél fiatalabb korban, gond nélkül le tudjanak tenni egy középfokú nyelvvizsgát.

Megosztó témaA nyelvvizsga nélküli diplomaszerzést sokan kifejezetten igazságtalannak tartják, mondván nem a koronavíruson múlt, hogy több év alatt sem voltak képesek a hallgatók nyelvvizsgát szerezni. Mindenki magára vessen, miért hagytá az utolsó évre. A másik oldal tagadhatatlan érve, hogy a világjárvány egy soha nem látott helyzetet teremtett, amire senki sem volt kellőképpen felkészülve. Olyan akadályok gördültek a hallgatók elé, amikkel csak hatalmas nehézségek árán tudtak megbirkózni, holott alapesetben nem is kellett volna ilyen szituációkkal találkozniuk. Aki nem járt hasonló cipőben, nem érezheti át a súlyát. Akkor miért fáj ennyire a társadalomnak, hogy mások diplomát kapnak? Ennek ezer egy oka lehet, sajnos nem vagyunk pszichológusok, hogy ezt megfejtsük. Mindenesetre leggyakrabban azt az érvet hallhatjuk, hogy egy ilyen döntés soha nem látott diplomás tömeggel árasztaná el a munkaerőpiacot. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a munkáltatók egyre kevesebb esetben nézik magát a papírt.

Végeredményben az fog számítani, hogy beszél-e a jelentkező idegen nyelvet, vagy sem. Viszont diploma nélkül a kiválasztási folyamatban el sem jut addig, hogy ez kiderüljön.

Itt fontos megjegyezni, hogy a tavalyi alkalommal ellentétben a HÖOK csak bizonyos végzős évfolyamok számára kérné a nyelvvizsgamentességét, nem pedig az eddig évek során feltorlódottakra. Más kérdés, hogy az említett múltkori döntés értelmében ilyen hallgatókról már nem beszélhetünk. Akárhogy nézzük, nincs könnyű dolga a kormánynak, hisz nehéz igazságos döntést hozni. Talán támpontot adhat egy régi felfogás, mely szerint a mindenkori állam feladata megsegíteni a rászorulókat, különösképpen, ha önhibájukon kívül kerültek ebbe a helyzetbe. Érdekes módon az utóbbi hónapokban a sürgősségin 0-24-ben robotoló egészségügyis hallgatók esetében nem számított, van e nyelvvizsgájuk vagy sem.

Bárhogy legyen is, a döntéshozóknak mihamarabb dűlőre kell jutniuk. Majdhogynem minden egyetemen véget értek – vagy ahhoz közelednek – a záróvizsgák, miközben a végzős hallgatók a sötétben tapogatóznak. Szintén problémás a mesterképzéseken továbbtanulni vágyók sorsa, ugyanis a hiányzó, jelentkezéshez szükséges dokumentumaikat július 8-ig pótolhatják a felvi.hu rendszerében.

További infókért kövessétek a HÖOK oldalát, de mi is azonnal értesíteni fogunk Benneteket a fejleményekről!