Rendkívüli: megszületett a döntés a nyelvvizsga mentességről!

Megszületett a régen várt döntés: idén is lesz nyelvvizsga-amnesztia.

A HÖOK adatai szerint idén mintegy 25 ezer diáknak ragadna bent a diplomája, ha nem lépne érvénybe a mostani rendelet (ez a szám csupán a középfokú nyelvvizsgával nem rendelkezőkre vonatkozik).

A diploma megszerzésének feltételét, a nyelvizsgakötlezettséget érintő kérést a HÖOK indítványozta az ITM felé. A felvetést érvekkel is alátámasztották, ugyanis a nyelviskolák és a nyelvvizsgaközpontok márciusi zárása okán a diákok kizárólag online órákat és - vizsgákat tettek lehetővé. Ezek a nyelvvizsgák megszerzését jelentősen megnehezítették.
A HÖOK áprilisi felméréséből az derül ki, hogy a végzősök körülbelül 35 százalékának nincsen középfokú nyelvvizsgája, ezáltal számos diák nem tudná átvenni az alap-, vagy mesterszakos oklevelét.

A kormány döntött a felvetett kérdésről: azok az államvizsgázók, akik 2021. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tesznek, mentesülnek az oklevél kiadásának kötelező előfeltételeként bemutatandó nyelvvizsga teljesítési kötelezettség alól.

Tehát a hallgatók fellélegezhetnek: ahogy az elmúlt évben is nyelvvizsga-amnesztiát kaptak, ez az idén sem lesz másként.

A pontos részleteket egyelőre még nem ismerjük, de amint megjelenik a rendelet, hozzuk az infókat.

Tudtad, hogy egy fél nyelvvizsgával is kaphatsz többletpontot?