Európai mérnöki diploma létrehozásában vesz részt a BME

Az EELISA egyetemi szövetség kilenc nívós európai egyeteme közösen dolgozik az európai mérnökképzés fejlesztésén.

A magyarországi mérnökképzés egyik, ha nem a legfontosabb intézménye, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2020-ban lett tagja az EELISA (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance) egyetemi szövetségnek, nyolc nívós európai egyetemmel összefogva. A program célja, hogy kidolgozzanak egy, minden uniós tagállamban akkreditált mérnöki diplomarendszert, mindezt pedig közös képzések és kutatások indításával egészítik ki.

 Ennek értelmében a műegyetemi hallgatók és oktatók olyan városok egyetemein tanulhatnak és kutathatnak a jövőben, mint Pisa, Erlangen, Isztambul, Párizs, Madrid, vagy Bukarest.

A szövetség július 23-ai rendezvényén Józsa János, a Műegyetem hamarosan leköszönő rektora hangsúlyozta, hogy a BME már a 90-es évektől részt vesz nemzetközi csereprogramokban és kutatási együttműködésekben, az EELISA konzorciumi részvétel pedig ennek az eredménye.
Józsa János hozzátette: az együttműködés fő célkitűzése, hogy újradefiniálja az európai mérnöki hivatás fogalmát egy új európai mérnöki képzési modellen keresztül, hiszen napjaink kihívásai nem hagyományos, hanem innovatív megoldásokat igényelnek. Így a nem mérnöki tudományok ismeretei kiegészítésként szolgálnak a mérnöki ismeretekhez, ugyanakkor a mérnöki készségek a nem mérnöki tudományterületeken is alkalmazhatók.
A rendezvényen Dr. Bódis József, Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket az esemény jeles alkalmából.

 A rendezvény során kiemelt figyelmet szenteltek a műszaki pályán dolgozó nőknek is, ugyanis az eseményre az International Women in Engineering Day napján került sor. Koczkáné Dr. Csiszár Emília, a BME leendő rektorhelyettese az egyetem sokszínű pályaorientációs tevékenységéről mesélt, amelynek nem titkolt célja népszerűsíteni a műszaki és természettudományi képzéseket a középiskolás lányok körében. Ismertette, hogy a BME-s hallgatók jelenleg 34 százaléka nő, és ez az arány az utóbbi években folyamatosan növekszik. Hozzátette: az EELISA a névválasztásával az első európai mérnöknőre, Elisa Leonida Zamfirescu-ra is emlékezik.

Az EELISA kezdeményezés jelenleg kilenc egyetem több mint 200 ezer polgárának részvételét ösztönzi a különböző programokban, öt fő területen:

  • a mobilitás ösztönzése, elsősorban Erasmus és EELISA ösztödíjakkal;
  • az egyetemi diplomák egymás közötti elismerése;
  • az egyetemi kutatásfejlesztés és innováció, valamint az oktatás erőteljesebb összekapcsolása, a szinergiák kiaknázása;
  • egy közös európai mérnöki diploma, az European Engineering Degree kialakítása;
  • az EELISA kreditek bevezetése, melyekkel a programban résztvevő hallgatók és egyetemi munkatársak tevékenységét ismerik el.
Az együttműködés fő célkitűzése, hogy újradefiniálja az európai mérnöki hivatás fogalmát egy új európai mérnöki képzési modellen keresztül.
Az együttműködés fő célkitűzése, hogy újradefiniálja az európai mérnöki hivatás fogalmát egy új európai mérnöki képzési modellen keresztül.Fotó / BME

Mit jelent mindez a BME-s hallgatók számára?

A műegyetemisták számára így nemzetközi szakmai gyakorlati program, valamint a nyolc másik egyetemmel közösen kialakított, kölcsönösen elismert képzési katalógus, illetve más rövid kurzusok, távkurzusok, versenyek és kihívások lesznek elérhetők. Az együttműködés két fő szakterülete az okos-, zöld és rugalmas városok, valamint az ipar 4.0 témaköre, a képzések és a projektek ezeket a témákat célozzák elsősorban.