Ötven éves a Műegyetem oktatóreaktora

Idén ünnepli fél évszázados születésnapját az első, teljes egészében hazai kivitelezésű atomreaktor.

Kevés felsőoktatási intézmény mondhatja el magáról, hogy a nukleáris tudományok és technológiák gyakorlati oktatását házon (vagy inkább campuson) belül meg tudja valósítani. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy ezen kevesek közül: idén ötven éve, hogy megvalósult az Egyetem egyik legizgalmasabb beruházása, az oktatóreaktor megépítése, amely egyúttal a magyar felsőoktatás legnagyobb értékű oktatási-kutatási berendezése.

„Az oktatóreaktor félévszázados története a Műegyetem ipari szerepvállalásának jelentős példája, a kapcsolódó, hazánkban egyedülálló képzések indításával és az iparág hazai jövőjét is megalapozó kutatásokkal" - olvasható az intézmény honlapján Józsa János hamarosan leköszönő rektor köszöntése a létesítmény ötven éves fennállását ünneplő konferencián.

Az oktatóreaktor 1971 óta szolgálja a nukleáris gyakorlati oktatást és képzést.
Az oktatóreaktor 1971 óta szolgálja a nukleáris gyakorlati oktatást és képzést.Fotó / BME Nukleáris Technikai Intézet

Süli János, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős miniszter kifejtette, a hazai villamosenergia-termelés felének előállítása atomerőművekben történik, amelynek fenntartásához elengedhetetlen a hazai szakember-utánpótlás, az innováció és a kutatásfejlesztés, amelynek a BME oktatóreaktora és a hozzá kapcsolódó kutatások fontos építőkövei.

A BME oktatóreaktora 1971 óta szolgálja a nukleáris gyakorlati oktatást és képzést. Több ezer fizikus és mérnök sajátíthatta el szaktudását az oktatóreaktorban történő képzéseken, ami később a paksi atomerőmű létesítésekor is az ország hasznára vált, ugyanis addigra az oktatóreaktornak köszönhetően számos magyar szakember állt rendelkezésre.

forrás: bme.hu