Új rektor a Corvinus élén

A Budapesti Corvinus Egyetem új rektora dr. Takáts Előd lesz, akinek megbízatása augusztus 1-jén lép majd életbe.

A leköszönő rektor, dr. Lánczi András megbízatása ezzel hat év után június 30-án véget ér. Az Egyetem közleménye szerint Lánczi mind gazdaságilag, mind szakmailag stabilizálta az egyetemet, és sikeresen előkészítette a Corvinust az új működési formára való átállásra.

Az új rektor, dr. Takáts Előd kinevezését a fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriuma kezdeményezte, az egyetem szenátusának támogatása után. Áder János köztársasági elnök június 24-én adta át megbízatását az új rektornak. Takáts Előd maga is corvinusos volt: 1999-ben szerzett egyetemi diplomát a Corvinus jogelődjén, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, pénzügy-gazdaságpolitika szakirányon. Majd 2000-ben tőzsdei szakvizsgát tett, 2002-ben a Közép-európai Egyetemen közgazdaságtudományi mesterfokozatot, 2004-ben a Princeton University-n MA-, majd 2006-ban PhD-fokozatot szerzett közgazdaságtudományból.

Takáts Előd a Corvinus új rektora.
Takáts Előd a Corvinus új rektora.Fotó / Corvinus Egyetem

Takáts Előd pályafutása során olyan helyeken dolgozott kutatóként, mint az Európai Központi Bank, a Magyar Nemzeti Bank, a Federal Reserve Bank of New York vagy a Nemzetközi Valutaalap. 2009 óta a bázeli székhelyű Bank for International Settlements közgazdásza, 2018-tól pedig a London School of Economics and Political Science vendégelőadója.

A Budapesti Corvinus Egyetemen 2019-től tanít, címzetes egyetemi tanárként. A pénzügyek, a makroökonómia és a monetáris politika közös területein folytat kutatásokat, jelenlegi legújabb kutatási területei a demográfia és a klímaváltozás közgazdaságtana.

Az egyetem közleménye szerint Takáts középtávon olyan képzést és kutatási teljesítményt szeretne felmutatni, mely felveheti a versenyt a világ bármely gazdasági képzést nyújtó egyetemével. Kiemelte azt is, hogy a gazdaság- és társadalomtudományi elitképzést nem lehet külföldre kiszervezni.

forrás: MTI