7 módszer az egyetem utáni stressz levezetésére, hogy gondtalan legyen a nyarad

Nap mint nap találkozunk olyan élethelyzetekkel, amelyektől idegesek lehetünk. Az egyetem után engedd el a vizsgák okozta aggodalmakat és legyen gondtalan nyári szüneted! Mutatunk 7 módszert, hogyan kezeld te is a stresszes helyzeteket.

Az eddig is magas stressz szintet a koronavírus okozta életmódváltás, a különböző korlátozások, társadalmi elszigeteltség, pénzügyi bizonytalanság és egészségünkkel kapcsolatos aggodalmak még jobban súlyosbították. Az állandó akut stresszszint emésztési problémákat, alváshiányt és koncentrációs problémákat is okozhat. Ezért kell mihamarabb megtanulnunk kezelni az ilyen helyzeteket. Ahhoz, hogy te is felülkerekedj, a következőket tanácsoljuk.
Mozogj!Legyen az futás, egy kerti aerobik, internetes fitness feladatok vagy tánc és jóga, bármilyen mozgás segít ellazítani az idegrendszeredet! Irodai munkavégzés esetén Alan Hedge20-8-2 perces bontást javasol. Ez azt jelenti, hogy 20 perc ülés után 8 perc állás és 2 perc mozgás szükséges testünk egészségének megőrzése érdekében. Ezt jó, ha észben tartod az otthoni órák és tanulás során.

A zene az egyik legismertebb formája stresszoldásnak.
A zene az egyik legismertebb formája stresszoldásnak.Fotó / 123RF

Tartsd kordában az elméd!Ha egy olyan feladatba vágsz, amitől tudod, hogy ideges leszel(legyen egy egyetemi számonkérés, vagy a forgalmi vizsga), egy rövid 10 perces meditáció segíthet megszakítani a benned kialakuló stresszt. Ehhez nem kell mást tenned, mint öt mély lélegzetet venni, majd sorozatban újra megismételni, összesen öt alkalommal. Amikor a mély lélegzésre koncentrálsz, kikapcsolod a zavaró tényezőket, lecsökkented a pulzusod, több oxigén árad szét a testedben és mindez csökkenti a stressz szintet.
Fújj buborékot!Ha elsőre még furcsának is tűnhet, a buborék fújása megköveteli, hogy mély levegőt vegyél, növelve a test oxigénbevitelét. A megnövekedett oxigén szint pedig „üzenetet küld" az agyadnak, hogy nyugi és lazíts. Így egy számonkérés előtt a buborék fújás a biztos módszer, hogy gondtalanul és magabiztosan kezdj neki.

Gondoltad volna, hogy a buborékfújás is hatásos lehet a stresszoldásban?
Gondoltad volna, hogy a buborékfújás is hatásos lehet a stresszoldásban?Fotó / 123RF

Vezess hálanaplót!A hála kifejezése hosszú távú pozitív hatással van az agyunkra és lecsökken a depresszióra való hajlam. Vezess egy naplót, amibe ébredés után minden nap leírsz három olyan dolgot, amiért hálás vagy. Ezzel megalapozod a derűlátó reggelt és még egy hétfőt is vidáman indíthatsz.
Nevetésre fel!A nevetés jótékony hatásairól már bizonyára többször hallhattál. Rövid távon a nevetés valóban felszabadítja és csillapítja a feszültséget. Ezen kívül hosszú távon erősíti immunrendszerünket, javítja a hangulatunkat és segít megbirkózni a nehéz helyzetekkel is. Tehát ne a szemöldököd ráncold, hanem a szádat húzd széles mosolyra.
Találd meg a „flow"-t!Az áramlás állapotábana kreativitás, koncentráció és fantázia átveszi a stressz helyét, könnyebbé és boldogabbá válsz. Milyen tevékenység segít eljuttatni a flow állapotához? Lehet bármi, ami kikapcsol, örömöt ad és elmerít. Pár példa az éneklés, hangszer, főzés, ház körüli tennivalók, festés, kézművesség.
Hallgass zenét!A zene általánosan ismert a stresszoldás és a gyógyítás egyik formájaként. A flow állapothoz hasonlóan teljesen kikapcsolhatunk, segít megnyugodni, kifejezhetjük érzelmeinket.

Noha a stressz elkerülhetetlen része életünknek, az alábbi praktikák rámutatnak arra, hogy egyszerű módszerekkel könnyel kezelhető.