Nyáron szakdolgozni jó! - Tuti tippek, hogy biztosan ötös legyen a dolgozatod

Rengetegen halogatják a szakdolgozat elkészítését, mert nem tudják, hogyan is kezdjenek hozzá. A téma kiválasztása és a formai követelmények elriasztják a vállalkozókat. Te is bámulod a címet már hónapok óta és nem jön az ihlet? Esetleg a konzulensed sem elérhető, vagy nem nyújt elég segítséget? Eluralkodott már rajtad a pánik? Csak nyugi! Amennyiben követed az általunk leírt lépéseket, hamar a dolgozat végén találhatod magad!

A legelső lépés a választott témakör szűkítése!

Általában a leadott topik hatalmas anyagrészt ölel át, mind térben, mind időben. Gondold át alaposan, miért pont arra a témára esett a választásod, bizonyára fogsz találni benne egy olyan pontot legalább, ami köré már épülhet egy teljes dolgozat! Az alapszakokon két szerzői ív – körülbelül 80.000 karakter –, míg a mesterszakon három – 120.000 karakter – az elvárás. Nyugtasson az a tény, hogy szinte minden témáról ennél jóval többet lehet írni, így amint elkezded az alkotást, meglátod, csak úgy ömlenek majd az ötletek!

Amennyiben mégsem találna rád az ihlet, kutass szakirodalmak után!

Ez egyrész segítséget nyújt a témád körül határolását tekintve, másrészt rengeteg szakdolgozat található az interneten, mint elérhető tudományos anyag. Ezek alapján át tudod tekinteni a formát, a tartalmát és a felépítését egy szakmai munkának. A szakirodalmakról készíts egy excel- vagy word file-t, amely tartalmazza a szerző nevét, a mű címét, a kiadás helyét, idejét és az oldalszámot is; valamint, ha internetes forrásról van szó, akkor mentsd le mellé a dokumentum linkjét is. Ez nagyon hasznos lesz a későbbiekben, amikor a felhasznált irodalomjegyzéket kell elkészítened!

A szakirodalomként felhasználható anyagok skálája elég széles. A könyvtár rengeteg tudományos folyóiratot rejt a könyvek mellett, így, ha betérsz, mindenképpen tekintsd meg a témához köthető újságcikkeket is. Jó hír azonban, hogy az otthonod kényelméből is elérhető már sok olyan internetes forrás, ami használható. Amennyiben biztosra akarsz menni, a Google Scholar felületén keresgélj, ahol kizárólag tudományos műveket találhatsz. A Wikipédia és az egyéb napilapok cikkei nem számítanak hiteles forrásnak, így azokat a dolgozat megírásakor érdemes kerülni!

Amennyiben mégsem találna rád az ihlet, kutass szakirodalmak után!
Amennyiben mégsem találna rád az ihlet, kutass szakirodalmak után!Fotó / 123RF

 Most, hogy felvértezted magad minden tudással, jöhet a dolgozat felépítése!

Egy jó tudományos munka bevezetésből, a téma részletes tárgyalásából, valamint az összegzésből áll.

A bevezetőnek tartalmaznia kell a témaválasztás megindoklását, valamint a téma aktualitására vonatkozó érvelést, a szakdolgozat felépítésének bemutatását, továbbá a kutatási kérdéseket – vagy hipotézist – és a választott kutatási módszert. Terjedelmét tekintve az ideális bevezetés 2-3 oldal!

Ezután a témád részletes bemutatása következik. Érdemes legalább két nagy fejezetre bontani annak érdekében, hogy minden aspektusát át tudd tekinteni a választott kérdéskörnek.

A szakirodalmakat általában ebben a részben használod majd fel. Használj a fejezetekben alfejezeteket is, így átlátható és könnyen értelmezhető lesz a dolgozat! Figyelj nagyon a források megjelölésére a plagizálás elkerülése végett! Nem csak a szó szerint átvett idézetek, de a mástól származó, átfogalmazott gondolatok esetén is szükséges feltüntetni az eredeti szerzőt. A hivatkozásnak rengeteg formája lehet, mindig ügyelj arra, hogy olyan formátumban tedd, ahogy az iskolád megköveteli!

Amennyiben kutatást is tartalmaz a dolgozatod, annak kiértékelését az összegzés előtti fejezetre tartogasd! Ezáltal koherens egészet alkothatsz, amely logikai menetét tekintve kifogástalan. Az interjúk elkészítésére és a kérdőív lekérdezésére szánj legalább két hetet! Minél több adat áll a rendelkezésedre, annál színvonalasabb lesz az összevetés!

A kifogástalan dolgoznak egy 2-3 oldalas összefoglaló adja meg a méltó lezárását, ami tartalmazza a következtetéseket, saját gondolatokat, valamint a témában rejlő további lehetséges kutatási kérdéseket és problémákat. Próbálj olyan innovatív ötletekkel előállni, ami később is aktuális lehet más végzős diák számára!

Fontos, hogy olyan témát válassz, amihez már van valamennyi szakirodalom.
Fontos, hogy olyan témát válassz, amihez már van valamennyi szakirodalom.Fotó / 123RF

Látod nem is volt nehéz? Már csak a formázás van hátra!A leadáshoz a kész anyagon kívül szükséged lesz egy fedőlap elkészítésére, egy tartalomjegyzékre, továbbá a hivatkozások és felhasznált irodalmak listájára. A Word már rengeteg módon segédkezik abban, hogy igényes tartalomjegyzéket tudj gyártani. Használd a címeket, alcímeket annak érdekében, hogy a tartalommutató hibátlan legyen! A hivatkozások során is érdemes a Word által adott sablon lehetőségeket felhasználni, hogy hibátlan legyen a forrásjegyzéked. Lásd el oldalszámokkal a lapokat, majd stilizáld a dolgozatod! A kifogástalan munka leadásához, kérd meg egy barátod, vagy ismerősöd, tekintse át a műved. Friss szemmel mindig könnyebben észreveszi az ember a hibákat!

A minőségi munkához időre van szükség. A szakdolgozat megírására javasoljuk, hogy legalább két hónapot szánj, így lesz időd mindenre, valamint kérdés esetén felkeresheted a konzulensed is egyéb ötletekért, javaslatokért! További tippeket az Unilife oldalán találsz!