Kiknek kell leginkább izgulniuk? Íme, a legmagasabb ponthatárok tavalyról

Egy évvel ezelőtt az ELTE egyik szakára 490 pont árán lehetett bejutni – egyelőre csak találgatni lehet, hogy az idén, jóval több jelentkező mellett mely egyetemekre és szakokra kellhet a legtöbb pont. Unaloműzésként következzen egy gyűjtés a tavalyi brutál bejutási küszöbökről.

Alig pár nap, és július 22-én kiderül, hogy kinek sikerült a felvételi és melyik felsőoktatási intézményben, milyen szakon folytathatja a tanulmányait.

Ha letudtad minden a felvételivel kapcsolatos teendődet, akkor nem marad más hátra, mint kitalálni, hogy hol leszel, amikor bejelentik a ponthatárokat – netán a Pont Ott Partin szembesülsz a valósággal? – és rágod a körmödet, hogy elég pontszámod legyen a kiválasztott egyetemhez.

Ráadásul néhány szakra és egyetemre az átlagosnál is nehezebb bejutni, hiszen egészen magasan húzhatják meg azt a bizonyos álomhatárt. Mivel a várakozáson kívül már nem sok mindent tehetsz, a felvi.hu nyomán összeszedtük neked, hogy 2020-ban hol szabták meg a legvadabb ponthatárokat. Jó böngészést!

Bízunk benne, hogy minden akadályt leküzdötök.
Bízunk benne, hogy minden akadályt leküzdötök.Fotó / 123RF

 Maximumhoz közel

A felvételi pontszámítás nem sokban tér el a tavalyitól, az 500 pontos rendszerben történik. A legbrutálisabb ponthatárt az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematikatanár; német és nemzetiségi német nyelv és kultúra osztatlan tanárképzése hozta 490 ponttal. A patinás fővárosi egyetemre egyéb szakokon sem volt egyszerű bejutni: a történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára; latin nyelv és kultúra tanára szakhoz is 474 pont kellett.

Ennél csupán kettővel kevesebb, 472 volt elég a jogászképzésen az állami ösztöndíjas helyhez. Ugyanehhez a szakhoz a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 458 pontra volt szükség – akárcsak a Dunaújvárosi Egyetem állami ösztöndíjas gazdálkodási és menedzsment szakán. Egyébként a PPKE levelezős jogászképzésén se spóroltak a ponthatárral, a kezdéséhez 471 pont kellett.

Tavaly 91 460 diák jelentkezett felsőfokú tanulmányokra, közülük 68 112-en örülhettek a ponthatárok kihirdetését követően. Azt már most tudjuk, hogy az idén többen, 101 878 -en jelentkeztek – no de mennyien lesznek csalódottak közülük?

Ha érdekel, hogy bizonyos képzési területeken milyen ponthatárokra számíthatsz, akkor korábbi cikkeinkben erre is megtalálod a választ, legyen szó például gazdaságtudományi képzésről vagy a jogról.