Te is kávézol? Legyen ez a szakdolgozati témád is!

Gondot okoz a szakdolgozati témaválasztás? Segítünk! Sorozatunk hétről hétre bemutatja a 35. OTDK szekciók legérdekesebb témáit, ami akár neked is jól jöhet a szakdolgozati kutatási területed meghatározása előtt.

Legalapvetőbb szükségletek közé tartozik az étkezés, így nem meglepő, hogy első számú kutatási témaként  is szolgálhat. Az OTDK cikksorozatunkban is bemutattuk az Agrártudományi Szekció legérdekesebb pillanatait, amely során 23 különböző tagozatban közel 250 hallgató mutatta bekutatási eredményeit. Állat-genetikai és biotechnológiai, illetve tájökológiai témákban is kiemelkedő prezentációk születtek, de több lenyűgöző munka foglalkozik a különböző fogyasztói szokásokkal is. 

Kávézási szokások, mint szakdolgozati téma

A kávéfogyasztás napjainkban széleskörűen elterjedt az egész világon.  A kávé őshazája Etiópia, de ma már a világon közel 80 ország termeli. Magyarországon 2018-ban az évi egy főre jutó kávéfogyasztás 3,1 kilogramm volt, amellyel a világ kávéfogyasztási listáján a 24. helyet foglalta el. 2019-ben, hazánkban a kávé piac 68 millió eurós évi bevételre tett szert - olvashatjuk Oláh Bettina dolgozatában, aki kávéfogyasztásról szóló kutatásával indult a 35.OTDK-n. Ebből is jól látszik, hogy a kávéfogyasztás kiemelt figyelmet élvez hazánkban is. A fiatalok nagy része, kiváltképp az egyetemisták, rendszeresen fogyasztják. 

A kutatás alapján a válaszadók többsége napi 2-3 kávét fogyaszt.
A kutatás alapján a válaszadók többsége napi 2-3 kávét fogyaszt.Fotó / Shutterstock

 Te is kávézol? Akkor válaszd kutatási témának, ahogy Oláh Bettina, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának hallgatója is tette. Elsődleges célkitűzése a kávéfogyasztási szokások feltárása volt hazai szinten, szekunder adatgyűjtésre alapozott, kérdőíves felmérés eredményei alapján. További célja volt megtudni, hogy mi befolyásolja a hazai fogyasztókat a kávé fogyasztása és vásárlása szempontjából. Dolgozatában kitért a bio és a fair trade kávéra, illetve hangsúlyt fektetett a kávéfogyasztás jótékony és káros egyészségügyi hatásaira is. Kutatómunkája során megvizsgálta a kávé piaci helyzetét hazai és nemzetközi szinten, a fogyasztási tendenciák feltárásával pedig egy átfogó képet kapott az ágazatról. Kutatási eredményei alapján megállapította, hogy a válaszadók többsége napi rendszerességgel fogyaszt kávét, többségük naponta 2-3 csészével. A vásárlás tekintetében az íz a leginkább, a termék reklámja pedig a legkevésbé befolyásoló tényező a döntés során. A legkedveltebb kávékülönlegességek az espresso, a cappuccino és a latte macchiato.  Neked melyik a kedvenced? Ha nem szoktál kávézni, a sörfogyasztással hogy állsz? 

Kézműves sörök, mint szakdolgozati téma

André Edina, a Budapesti Corvinus Egyetem Vidékfejlesztési agrármérnök hallgatója a kézműves sörfogyasztás helyzetét vizsgálta egy esettanulmányon keresztül. Dolgozatából megtudhatjuk, hogy a kézműves sörök forradalma a magyar sörpiacon a 2012-es évvel kezdődött meg. Ekkor legalizálta a magyar kormány  a házi sörfőzést, valamint csökkentette a kisüzemi sörök jövedéki adóját, így elősegítve nagyszámú megalakulásukat Magyarországon.  A kutatása során online kérdőíves felmérést és mélyinterjús adatfelvételi technikákat alkalmazott. Elemzésében megvizsgálta a sörpiac fogyasztóinak a magatartását és főbb sörfogyasztási szokásait. Arra is választ keresett, mi alapján választanak sörmárkát és típust. Ha persze a sörök nem tartoznak a kedvenceid közé, mindig nyerő téma lehet más szeszes ital fogyasztási szokásainak vizsgálata, mint például a bor vagy a pálinka. 

A kézműves sörök forradalma a magyar sörpiacon a 2012-es évben indult el.
A kézműves sörök forradalma a magyar sörpiacon a 2012-es évben indult el.Fotó / Shutterstock

Mézfogyasztás, mint szakdolgozati téma

Másabb vizekre evezve, szintén remek téma lehet a mindenki számára fontos egészséges táplálkozás és a környezettudatos étkezés. Ezt Kadári Nóra, a Debreceni Egyetem kereskedelem és marketing szakos hallgatója is felismerte. Az ő dolgozatának címe a “A mézfogyasztási- és vásárlási szokások vizsgálata”. A méz jótékony hatásai már ősidők óta ismertek. Hazánk is több évszázados méztermelői múltra tekint vissza és jelenleg is 15-20 fajta mézet állítanak elő. Hungarikumnak számít az akácméz és kevésbé ismert társa, a selyemfűméz is.Nóra primer kutatásában kérdőíves felméréssel tárta fel a hazai mézfogyasztókat, hogy megismerhesse preferenciáikat. További célja volt olyan információk gyűjtése is, amelyek segítségével a magyar méz hazai megbecsültsége és elterjedése tovább növelhető. A vizsgálatban több mint 500 alany vett részt.

A méz jótékony hatásai már ősidők óta ismertek.
A méz jótékony hatásai már ősidők óta ismertek.Fotó / Shutterstock

 Hús- és fehérjefogyasztás, bio termékek vásárlási szokásai, termelői piacok vagy éppen a gyors éttermi hálózatok vizsgálata: ahogy az OTDK versenyzők munkái alapján is látható, az élelmiszer fogyasztási cikkek kimeríthetetlen forrást jelentenek a kutatás alapjához. Gondolj te is a saját példádra és hamarabb találsz jó szakdolgozati témát, mint hinnéd.